Simrishamns bokbuss - det mobila biblioteket

Bokbussen kommer lastad med romaner, deckare, faktaböcker, bilderböcker, pekböcker, ljudböcker, tidskrifter, talböcker och storstilsböcker. Och film! Men framför allt kommer den lastad med bibliotekets medarbetare som kommer att hjälpa dig att reservera böcker och annat du är intresserad av, vill ha tips om eller har behov av.

 

Skaffa bibliotekskort

För att kunna låna behöver du ett bibliotekskort som du kan skaffa kostnadsfritt på bokbussen eller på något av biblioteken i Simrishamn, Tomelilla, Ystad, Sjöbo eller Skurup genom att visa legitimation. Kortet fungerar i alla ovan nämnda kommuner - vi samarbetar och fungerar som ett enda stort bibliotek som du kan låna vad du vill från - och vi tar självklart med det du vill låna på bokbussen. Du kan även skaffa bibliotekskort online via vår katalog.

Låna och lämna var du vill

Du kan låna och lämna dina medier var som helst inom folkbiblioteken i Simrishamn, Tomelilla, Ystad, Sjöbo och Skurup. Dock kan medier lånade från folkbiblioteken inte återlämnas på skolbibliotek och vice versa.

Sök, beställ och låna om själv, eller be oss göra det

Vet du vad du vill låna i förväg kan du reservera det genom att ringa 0414-81 93 00 eller e-posta oss. Du kan också själv logga in här i vår katalog med ditt personnummer och din kod som du valt när du skaffade bibliotekskort. Där kan du söka bland allt biblioteken i Simrishamn, Tomelilla, Ystad, Sjöbo och Skurup erbjuder. Du kan även förlänga dina lån där, förutsatt att ingen annan står i kö på titeln. När du reserverar något får du välja var du vill hämta ut det, och Simrishamns bokbuss är självklart ett alternativ! När dina reservationer har kommit blir du meddelad via brev eller e-post.

Skriv ut, kopiera och surfa

På bokbussen kan du göra utskrifter och ta kopior. Vill du skriva ut något, e-posta det då till bokbuss@simrishamn.se. Bokbussen erbjuder även fritt trådlöst internet som du kan nyttja ombord.

Fråga oss om informationsteknik

På bokbussen erbjuds hjälp med IT-relaterade frågor vilket betyder att du kan ställa spörsmål om till exempel din mobil, dator eller surfplatta. Vi svarar i mån av tid och efter bästa förmåga. Två gånger om året har vi med oss extra personal ut i alla byar och erbjuder så kallat Teknik-drop in.

Bokbussen kör till förskolor

Förutom att barnen själva får låna media kan pedagogerna förbeställa media att arbeta med på e-postadressen:skoldepan@simrishamn.se. Det erbjuds även sagostunder för barnen med bibliotekets litteraturpedagog. Bokbussen besöker förskolorna var fjärde vecka.

Bokbussen kör till särskilda boenden

Både brukare och personal välkomnas ombord för att skaffa lånekort antingen som privatperson eller ett gemensamt för en hel avdelning. Bokbussens storstilsböcker passar dem som behöver läsa lite större text, och ljud- och talböcker dem som hellre vill läsa med öronen. Det erbjuds även högläsning med bibliotekets litteraturpedagog. Bokbussen besöker de särskilda boendena var fjärde vecka.

Bokbussen är handikappanpassad.

Bokbussens illustration

Bokbussens illustration är framtagen med hjälp av teckningar på vad elever i kommunens grundskolor ville pryda bokbussen med. Den röda tråd som fanns bland de många förslagen bestod av djur, natur, böcker, äpplen och regnbågar. 

Resultatet blev en explosion av grönska, med stolta djur som marscherar framåt mot nya mål under en regnbåge och en klok ugglas översikt. Illustrationens färgschema matchar bibliotekets i Simrishamn, som utmärks av sitt röda tegel och sin gröna väggmålning. Illustrationen har även inslag av skånsk allmoge för att ge en känsla av tidlös, lokal förankring.

                                        

Öppettider

Turlista & hållplatser

Turlista februari 2019 - 31 december 2019

 

Observera att bokbussen inte kör på röda dagar eller dag före röd dag.
 
Vid vädervarningar är bokbussen inställd. Vi ber att få reservera oss för förseningar och inställda turer. Planerade inställda turer meddelas här.
 

Se bokbusshållplatserna på kommunkartan

 

Saknar du en hållplats?
Hör av dig till oss!

Kontakta bokbussen

Tel. 0414-81 93 06 vid körning
(se turlista)
Tel. 0414-81 93 00 övrig tid

bokbuss[at]simrishamn.se

Mejla bokbussen

Kontakta biblioteket
* Fältet måste fyllas i
*
*
*
*

Simrishamns bokbuss

Inuti bokbussen

Flicka läser i bussen