Simrishamns bokbuss

Simrishamns bokbuss Simrishamns bokbuss

Bokbussen på service 17-18 oktober

Onsdagen 17:e och torsdagen 18:e oktober är bokbussturerna inställda eftersom bokbussen ska på service. Vi beklagar olägenheten. Reserverade böcker står kvar extra länge!

 

Dubbelt så många stopp för bokbussen i höst

Från och med 1 september besöker bokbussen i Simrishamn de mindre byarna varannan vecka och de större varje vecka. (Se turlista för bokbussen 1 sept 2018 - 31 jan 2019.)

En buss kommer lastad – med mer än bara böcker
En annan nyhet är att man i höst kommer att erbjudas hjälp med IT-frågor på bokbussen. Det betyder att man kan ställa frågor om till exempel sin mobil, dator eller surfplatta. Vill man hellre boka en tid för att i lugn och ro sitta med en bibliotekarie, erbjuds det under namnet Digital vägledning. I båda fallen följer extra personal med bokbussen för att svara på de digitala spörsmålen.

Förskolor får bussbesök
Från och med september kommer bokbussen också att börja besöka förskolor. Förutom att barnen själva får låna böcker kan pedagogerna förbeställa media att arbeta med. Det kommer även att erbjudas sagostunder för barnen med bibliotekets litteraturpedagog.

Varmt välkomna ombord! 

 

Mer om Simrishamns bokbuss

Simrishamns bokbuss är lastad med ett ton böcker, tidskrifter och filmer
För den som inte nöjer sig med ett ton medier av olika slag, finns via bokbussen tillgång till allt som finns i den gemensamma bibliotekskatalog som finns för kommunerna i sydöstra Skåne. Skulle vi fortfarande inte hitta det man letar efter, kan vi alltid göra fjärrlån från alla Sveriges universitets- och högskolebibliotek, precis som på huvudbiblioteket.

Många hållplatser och många aktiviteter
Bokbussen besöker mer än 20 byar samt förskolor och äldreboenden och är inte bara en förmedlare av media, utan även en resurs för kunskapsinhämtning av den digitala tekniken, för inspirerande sagostunder för de små och högläsning och bokprat för de stora.

Bussen är grön 
Bokbussens utseende baseras mycket på vad elever i kommunens grundskolor ville pryda den med. Nästan 150 ritningar kom in totalt i höstas när frågan låg ute – men även en del vuxna ville vara med och påverka hur den skulle se ut. Den röda tråd som fanns bland de många förslagen bestod av djur och natur, böcker, äpplen och regnbågar. Förslagen lämnades över till en grafisk formgivare, Julia Persson i Malmö, som arbetade utifrån dem tillsammans med några önskemål från biblioteket.

Vi ville att illustrationens färgschema skulle matcha det befintliga bibliotekets i Simrishamn, som ju utmärks av sitt röda tegel och sin gröna väggmålning. Illustrationen fick gärna också ha inslag av skånsk allmoge för att ge en känsla av tidlös, lokal förankring. Resultatet blev en explosion av grönska, med stolta djur som marscherar framåt mot nya mål under en regnbåge och en klok ugglas översikt. En allmogebård löper längs med hela fordonet och den kloka ugglan omger sig med böcker och äpplen.

 

 

 

 

                                        

Mejla bokbussen

Kontakta biblioteket
* Fältet måste fyllas i
*
*
*
*

Inuti bokbussen

Flicka läser i bussen