Simrishamns bokbuss

Simrishamns bokbuss Simrishamns bokbuss

Bokbussen kommer lastad med romaner, deckare, faktaböcker, bilderböcker, pekböcker, ljudböcker, tidskrifter, talböcker och storstilsböcker. Och film! Men framför allt kommer den lastad med bibliotekets medarbetare som kommer att hjälpa dig att reservera böcker och annat du är intresserad av, vill ha tips om eller har behov av.

 

Skaffa bibliotekskort

Du kan skaffa bibliotekskort på bokbussen eller på något av biblioteken i Simrishamn, Tomelilla, Ystad, Sjöbo eller Skurup genom att visa legitimation. Kortet fungerar i alla dessa kommuner, vi samarbetar och fungerar som ett enda stort bibliotek som du kan låna vad du vill från.  Du kan även skaffa bibliotekskort online via vår katalog.

Låna och lämna var du vill

Du kan låna och lämna dina medier var som helst inom folkbiblioteken i Simrishamn, Tomelilla, Ystad, Sjöbo och Skurup. Dock kan medier lånade från folkbiblioteken inte återlämnas på skolbibliotek och vice versa.

Sök, beställ och låna om 

Vet du vad du vill låna i förväg kan du reservera det genom att ringa 0414-81 93 00 eller e-posta till bokbussen.

Du kan också själv logga in här i vår katalog med ditt personnummer och din kod som du valde när du skaffade bibliotekskort. Där kan du söka bland allt biblioteken i Simrishamn, Tomelilla, Ystad, Sjöbo och Skurup erbjuder. När du reserverar något får du välja var du vill hämta ut det, och Simrishamns bokbuss är självklart ett alternativ. När dina reservationer har kommit blir du meddelad via brev eller e-post.

Du kan även förlänga dina lån, förutsatt att ingen annan står i kö på titeln. 

Skriv ut, kopiera och surfa gratis

På bokbussen kan du göra utskrifter och ta kopior. Vill du skriva ut något, e-posta det då till bokbussen. Bokbussen erbjuder även fritt trådlöst internet som du kan nyttja ombord.

Mejla dina dokument till bokbuss@simrishamn.se

Fråga oss om informationsteknik

På bokbussen kan du ställa frågor om till exempel din mobil, dator eller surfplatta. Vi svarar i mån av tid och efter bästa förmåga. Två gånger om året har vi dessutom med oss extra personal ut i alla byar och erbjuder så kallat Teknik-drop in.

Bokbussen kör till förskolor

Förutom att barnen själva får låna media kan pedagogerna förbeställa media från bibliotekets skoldepå som kan hämtas på bokbussen. Det erbjuds även sagostunder för barnen med bibliotekets litteraturpedagog. Bokbussen besöker förskolorna var fjärde vecka.

Skicka era beställningar till skoldepan@simrishamn.se

Bokbussen kör till särskilda boenden

Både brukare och personal välkomnas ombord för att skaffa lånekort antingen som privatperson eller ett gemensamt för en hel avdelning. Bokbussens storstilsböcker passar dem som behöver läsa lite större text, och ljud- och talböcker dem som hellre vill läsa med öronen. Det erbjuds även högläsning med bibliotekets litteraturpedagog. Bokbussen besöker de särskilda boendena var fjärde vecka.

Bokbussen är handikappanpassad.

 

Mer om Simrishamns bokbuss

Bussen är grön 

Bokbussens utseende baseras mycket på vad elever i kommunens grundskolor ville pryda den med. Nästan 150 ritningar kom in när frågan låg ute – men även en del vuxna ville vara med och påverka hur den skulle se ut. Den röda tråd som fanns bland de många förslagen bestod av djur och natur, böcker, äpplen och regnbågar.

Förslagen lämnades över till en grafisk formgivare, Julia Persson i Malmö, som arbetade utifrån dem tillsammans med några önskemål från biblioteket.

Vi ville att illustrationens färgschema skulle matcha det befintliga bibliotekets i Simrishamn, som ju utmärks av sitt röda tegel och sin gröna väggmålning. Illustrationen fick gärna också ha inslag av skånsk allmoge för att ge en känsla av tidlös, lokal förankring.

Resultatet blev en explosion av grönska, med stolta djur som marscherar framåt mot nya mål under en regnbåge och en klok ugglas översikt. En allmogebård löper längs med hela fordonet och den kloka ugglan omger sig med böcker och äpplen.

                                        

Bokbussen inställd
26-28 mars

Vecka 13, närmare bestämt 26-28 mars, är alla bokbussens turer inställda.

Anledningen är att bussen ska få installerat luftkonditionering så att bibliotekarierna får det lite mer behagligt när de vistas i bussen under varma sommardagar. Veckan därpå kör bokbussen enligt turlista igen.

 

Turlista

Turlista februari 2019 - 31 december 2019

Observera att bokbussen inte kör på röda dagar och aftnar. Vid vädervarningar är bokbussen inställd. Vi ber att få reservera oss för förseningar och inställda turer. Planerade inställda turer meddelas här.

 

Var stannar bussen?

Bokbussens hållplatser på kommunkartan

Saknar du en hållplats? Hör av dig till oss! 

 

Ring bokbussen

Tel. 0414-81 93 06 vid körning (se turlista)
Tel. 0414-81 93 00 övrig tid

 

Skicka e-post till bokbussen

bokbuss[at]simrishamn.se

Mejla bokbussen

Kontakta biblioteket
* Fältet måste fyllas i
*
*
*
*

Inuti bokbussen

Flicka läser i bussen