Simrishamn

Sök

Ny lär- och läsfrämjande barnavdelning för 0-6-åringar invigd

Ett före detta sagorum har fått en helt ny skepnad, i ögonhöjd för krypande barn. Den nya avdelningen är nämligen en del av arbetet med att tillämpa barnkonventionen som blir lag 2020, i vilken vikten av barns perspektiv framgår.

- Avdelningen för de minsta är helt anpassad efter de minstas behov och perspektiv. Små barn ska kunna röra sig fritt, utforska och reflektera över böckerna och miljön där, berättar Lisa Jansson, bibliotekarie som projektlett arbetet tillsammans med kollegan Sofie Sweger.

Lisa Jansson tillägger att språk- och läsutveckling är starkt sammankopplat och att utvecklingen börjar redan från 0 år. Bebisars lek och utforskande av böcker är första steget. Från 6 månaders ålder börjar bebisar kunna vända blad i pekböcker och härma ljud, och från 12 månader yttras de första orden samtidigt som barnet kan peka ut föremål i böcker.

- Eftersom små barn undersöker sin omvärld med alla sinnen har vi arbetat mycket med att själva interiören ska vara stimulerande, berättar Sofie Sweger som tidigare arbetet med att just gestalta koncept och idéer rumsligt då hon även är konstnär och curator.

Till exempel ligger en matta med varierad struktur och mönster i rummet, och en möbel som fungerar både som bokhylla åt pekböcker och som kryp- och klättervänligt landskap är platsbyggd. För de lite äldre barnen som lärt sig gå och kanske till och med springa slingrar sig den taktila mattan vidare ut i det större biblioteksrummet där bilderböckerna finns tillgängliga för dem.

- Hela projektet har finansierats av den nationella satsningen Stärkta bibliotek, vilka vi via Kulturrådet sökt pengar från, berättar Lisa Jansson.

Hon hoppas att den nya avdelningen, som invigdes i 29 februari 2020, ska locka fler småbarnsföräldrar att nyttja bibliotekets böcker och stimulerande miljö för att stärka sina barns språk- och läsutveckling.

Simrishamns bibliotek

 

Simrishamns bibliotek - en plats för alla

 

Du är välkommen hit för att låna böcker, tidskrifter, ljudböcker, talböcker (DAISY), musik, språkkurser, noter och filmer.

Du kan söka information, släktforska, lyssna på föredrag, gå på sagostund med ditt barn och delta i olika aktiviteter. Alla bibliotekets evenemang är gratis. 

Du kan låna dator, skriva ut, skanna och kopiera. 

Här kan du också koppla av i en stimulerande miljö, läsa en bok, läsa dagstidningar och tidskrifter, läsa andra tidskrifter från jordens alla hörn i tidskriftstjänsten PressReader eller studera i vårt tysta läsrum. 

Bokinkast: Ja, det finns ett bokinkast vid bibliotekets lastbrygga på baksidan av biblioteket som alltid är tillgängligt. Har du meröppetkort kan du gå in på biblioteket och återlämna som vanligt under meröppettiderna (nedan).
Fax: Nej
Handikapptoalett: Ja 
Hiss: Ja, hiss upp till personalutrymmen och ner till källarvåning med magasin och skoldepå.
Hörslinga: Ja
Kopiering: Ja
Parkering: Det är gratis att parkera i Simrishamn. Det finns parkeringsplatser i anslutning till järnvägsstationen mitt emot biblioteket. 
Publika datorer: Två datorer för katalogsökning, en för släktforskning och sex datorer för internetanvändning, två datorer för barn. 
Skanning: Ja 
Släktforskning: Ja
Skrivare: Ja, svartvit och färg, A4 och A3.
Skötrum: Ja
Wifi: Ja, "Simrishamn-guest" 
Meröppet: Ja, se nedan.

 

Meröppet

Meröppet på Simrishamns bibliotek

Att biblioteket är meröppet innebär att du kan besöka biblioteket både före och efter ordinarie öppettider. Biblioteket är obemannat och du tar dig in med ett speciellt lånekort som du får som meröppetbesökare. För att få ett meröppetkort måste du ha fyllt 18 år.

Vill du skaffa ett meröppetkort är du välkommen till biblioteket på vardagar kl.10.30-16.00. Ta med din legitimation och ev. ditt gamla lånekort. 

Meröppettider

Söndag - torsdag: kl. 8.00–22.00 

Fredag: kl. 8.00 - 10.30

Lördag samt helgdagar och dag före helgdag: kl. 8.00–18.00

För avvikande meröppettider, se våra öppettider.

Biblioteksplan 2019-2021

Kontakta biblioteket

Kontakta biblioteket
Fältet måste fyllas i
,Stigande ,Fallande

Öppettider

Kontakt

Simrishamns bibliotek
biblioteket[at]simrishamn.se
0414-81 93 00

Simrishamns biblioteksbuss
bokbuss[at]simrishamn.se

Besöksadress:
Järnvägsgatan 2 

Postadress:
272 80 Simrishamn

Bibliotekschef: 
Kristin Rosenberg
0414-81 93 12 
kristin.rosenberg[at]simrishamn.se

Språk

Följ oss på...

    Länk till vår facebook-sida