Så funkar det

Sök e-böcker och e-ljudböcker

Så funkar det

Så funkar det för dig:

Du kan låna e-böcker gratis på biblioteket. Det går att låna en e-bok per vecka.

Lånetiden är 28 dagar. Efter den tiden försvinner böckerna automatiskt från ditt lånekonto.

Det går inte att lämna tillbaka en e-bok.

Hur du gör för att läsa en e-bok beror på vilken typ av enhet du ska läsa den på. 

 

Så funkar det för biblioteket:

Biblioteket kan inte köpa e-böcker på samma sätt som tryckta böcker, utan har ett abonnemang hos företaget Axiell Media. Via företaget väljer förlagen att erbjuda olika titlar för biblioteken att låna ut. Alla e-böcker som förlagen ger ut erbjuds inte i abonnemanget. Då är det heller inte möjligt för biblioteket att köpa in e-boken från något annat håll.

För varje e-bokslån debiteras biblioteket upp till 80 kronor. Detta till skillnad från tryckta böcker, som har ett inköpspris och därefter lånas ut gratis. Priserna bestäms av respektive förlag och är relaterade till bokens aktualitet. Bibliotekets budget för e-böcker är fördelad på årets månader. När månadens budget är förbrukad går det inte att låna e-böcker igen förrän vid närmaste månadsskifte.

Tyvärr har vi inte möjlighet att utöka anslaget för e-böcker i dagsläget.

 

Generell information:

Logga in med ditt lånekortsnummer här på sidan genom att klicka på "Logga in" uppe till höger. Ange lånekortsnummer eller personnummer och PIN-kod.

Sök upp den bok du vill låna alternativt klicka på titeln i en lista.

Klicka på den knapp som är aktuell för dig.

Alternativen för e-böcker (text) är:
Läs strömmande
Ladda ner (EPUB) 
Ladda ner (PDF)

Om du väljer något av alternativen Ladda ner måste du först installera och auktorisera en programvara som kan läsa e-böcker. Vi rekommenderar: 

- dator: Adobe Digital Editions 
- iPad/iPhone: Bluefire Reader 
- Android: Aldiko


Alternativen för e-ljudböcker är:
Lyssna i dator
Lyssna i iPhone/iPad
Lyssna i Android

Systemet känner av vilken enhet du använder för att söka upp boken, och visar under rubriken Rekommenderas för dig den länk som är optimerad för denna enhet.

För ljudböcker visas någon av knapparna Låna:Lyssna i Iphone/Ipad / Låna:Lyssna i dator / Låna:Lyssna i Android

Boken lånas när du klickar på knappen. Därefter ska du klicka på länken Öppna:Lyssna i ... (t ex iPhone/iPad). Om du tidigare inte laddat ner appen Biblio länkas du till det app-bibliotek som din telefon använder, där du kan ladda ner Biblio. Om du redan laddat ner Biblio kan du lyssna på boken direkt genom att klicka på knappen Play.  Klicka på länken för att få mer information om Biblio.