Ny i Sverige - webb- och apptips

Ny i Sverige - webb- och apptips Ny i Sverige - webb- och apptips

För vuxna

Information om Sverige
En webbplats för nyanlända med information om det svenska samhället. Sidan kan översättas till arabiska, dari, engelska, franska, persiska, ryska, somaliska, spanska, och tigrinska. Här finns boken Om Sverige att ladda ner på tolv olika språk. På informationsverige.se finns nu även nya sidor som handlar om hur det är att leva som förälder och barn i Sverige. Här finns information om föräldrars rättigheter och skyldigheter samt om barns medborgarskap, hälsa, skola och fritid. En webbplats från Sveriges länsstyrelser i samarbete med Arbetsförmedlingen och Migrationsverket.

informationsverige.se finns också som gratisapp i App Store och Google Play.

Om Sveriges riksdag
Om Sveriges riksdag och hur den fungerar, skriven på lättläst svenska. PDF-format.

Om den svenska skolan
Skolverkets information för nyanlända om hur den svenska skolan fungerar.

Flyktinggruppernas Riksråd (FARR)
Här kan man ladda ner FARR:s Goda råd till dig som söker asyl. Broschyren finns på svenska, arabiska, persiska, engelska, ryska och spanska.

Litteratur på andra språk
I Internationella bibliotekets katalog kan du söka böcker många olika språk. Vill du låna en bok från Internationella biblioteket? Prata med ditt lokala bibliotek.

Körkort i Sverige på olika språk
Information på olika språk om körkort och förarprov från Trafikverket.

För barn

Videoboktips för barn
Här finns filmade boktips på arabiska, polska, kinesiska, ryska m m. En webbplats från Barnens bibliotek i samarbete med Internationella biblioteket.

Boktips
Barnens bibliotek och barnbokskatalogen.

Olly Bolly
Lyssna, läs och titta på sagor på olika språk. Animerade sagor på 10 språk som inte alltid är så lätta att hitta böcker på i Sverige.

Worldstories
Lyssna, läs och titta på bilderna. Folksagor och nyare berättelser på flera olika språk.

Modersmål i förskolan och skolan
Inlästa sagor på många språk.

Språkappar

SVT Språkplay
Med SVT Språkplay kan du se SVT:s program med valbar textning och där få hjälp att utveckla ditt svenska språk. Appen är till för dig som är flykting, nyanländ eller på annat sätt invandrat till Sverige och behöver utveckla ditt svenska språk.

Pappas appar
Sida som samlar appar för barn, testade och recenserade. Det finns en sammanställning som kallas Modersmålsappar och en som kallas Svenska Språkappar.

Duolingo
Lär dig ett nytt språk, det finns ett tjugotal olika att välja bland, bl a svenska. Instruktioner på engelska. Från 12 år. Gratis.

Google översätt - Google translate
Appen översätter genom att du skriver, fotograferar eller talar in orden. Gratis.

Digitala gratisresurser för att lära sig svenska

Språkkurser på webben

Lära svenska  - informationsverige.se
På webbplatsen www.informationsverige.se har nu Länsstyrelserna har lanserat språkinlärningspaketet ”Lära svenska” som gör det lättare för asylsökande och nyanlända att lära sig svenska på egen hand. Språkinlärningspaketet ”Lära svenska” består bland annat av övningar, filmer, ordlistor och översättningsverktyg. Lära svenska är gratis och kan användas via dator, surfplatta eller mobiltelefon.

Hej svenska
Interaktiv sida där man kan höra uttal och träna på meningsbyggnad. Tyngdpunkten ligger på fraser.

Duolingo
Lär dig ett nytt språk! Välj mellan ett tjugotal språk, bland annat svenska. Instruktioner på engelska. Från 12 år. Finns också som gratisapp.

Kardía lärande
Två nivåer: Svenskans grunder och Svenska fortsättning som motsvarar SFI:s olika kurser.
Skapad av två lärare.

Safir – svenska och arbetsliv för invandrare
Kurs som används av SFI. Har en introduktion på flera olika språk, t ex arabiska persiska och somaliska.

Ordböcker på webben

bab.la.se
Onlinelexikon för 28 språk.

Lexin
Språklexikon på 15 språk. Under Bilder och filmer finns bilder och animationer som illustrerar ordet samtidigt som man får höra hur det uttalas.

NE.se
Innehåller bl. a. ordböcker på svenska, engelska, tyska, franska, spanska och arabiska.
Direktinloggning på biblioteken i Simrishamn, Sjöbo och Ystad.
Till NE.se hemifrån: Logga in med ditt lånekortsnummer.

Google Översätt - Google Translate
Översätter från ca 100 olika språk.