Ny i Sverige - webb- och apptips

Ny i Sverige - webb- och apptips Ny i Sverige - webb- och apptips

Information om Sverige på olika språk

Information om Sverige
En sida från Sveriges länsstyrelser för nyanlända med information om det svenska samhället.
Sidan kan översättas till arabiska, dari, engelska, franska, persiska, ryska, somaliska, spanska, och tigrinska. Här finns boken Om Sverige att ladda ner på en mängd olika språk. informationsverige.se finns också som gratisapp i App Store och Google Play.

Sveriges riksdag på lättläst svenska
Om Sveriges riksdag och hur den fungerar, skriven på lättläst svenska. PDF-format.

Den svenska skolan för nyanlända.
Information från Skolverket om hur den svenska skolan fungerar.

Flyktinggruppernas Riksråd (FARR)
Här kan man ladda ner FARR:s Goda råd till dig som söker asyl.
Broschyren finns på svenska, arabiska, persiska, engelska, ryska och spanska.

Litteratur på andra språk
Internationella biblioteket. Vill du låna en bok från Internationella biblioteket? Prata med ditt lokala bibliotek.

Körkort i Sverige på olika språk
Trafikverket
Information på olika språk om körkort och förarprov.

Böcker och sagor för barn på olika språk

Boktips
Barnens bibliotek och barnbokskatalogen.

Olly Bolly
Lyssna, läs och titta på sagor på olika språk. Animerade sagor på 10 språk som inte alltid är så lätta att hitta böcker på i Sverige.

Worldstories
Lyssna, läs och titta på bilderna. Folksagor och nyare berättelser på flera olika språk.

Modersmål i förskolan och skolan
Inlästa sagor på många språk.

Tips på språkappar

SVT Språkplay
Med SVT Språkplay kan du se SVT:s program med valbar textning och där få hjälp att utveckla ditt svenska språk. Appen är till för dig som är flykting, nyanländ eller på annat sätt invandrat till Sverige och behöver utveckla ditt svenska språk.

Pappas appar
Sida som samlar appar för barn, testade och recenserade. Det finns en sammanställning som kallas Modersmålsappar och en som kallas Svenska Språkappar.

Duolingo
Lär dig ett nytt språk, det finns ett tjugotal olika att välja bland, bl a svenska. Instruktioner på engelska. Från 12 år. Gratis.

Google Översätt
Appen översätter genom att du skriver, fotograferar eller talar in orden. Gratis.

Digitala gratisresurser för att lära sig svenska

Språkkurser på webben

Hejsvenska.se
Interaktiv sida där man kan höra uttal och träna på meningsbyggnad. Tyngdpunkten ligger på fraser.

Duolingo
Lär dig ett nytt språk! Välj mellan ett tjugotal språk, bland annat svenska. Instruktioner på engelska. Från 12 år. Finns också som gratisapp.

Kardía lärande
Två nivåer: Svenskans grunder och Svenska fortsättning som motsvarar SFI:s olika kurser.
Skapad av två lärare.

Safir – svenska och arbetsliv för invandrare
Kurs som används av SFI. Har en introduktion på flera olika språk, t ex arabiska persiska och somaliska.

Ordböcker på webben
bab.la.se - Onlinelexikon för 28 språk

Lexin - lexikon på 15 språk. Under Bilder och filmer finns bilder och animationer som illustrerar ordet samtidigt som man får höra hur det uttalas.

NE.se - innehåller ordböcker på svenska, engelska, tyska, franska, spanska och arabiska.
Direktinloggning på biblioteken i Simrishamn, Sjöbo och Ystad.
Till NE.se hemifrån: Logga in med ditt lånekortsnummer.

Google Översätt (Google Translate)
Översätter från ca 100 olika språk.

Mina sidor

Språk Språk