Bokbussen

Begränsad tillgänglighet till biblioteken i Ystads kommun

Detta gäller från den 25 januari 2021.

Till följd av regeringens restriktioner för att minska smittspridningen av Covid-19 är tillgängligheten till biblioteken begränsad. Meröppna bibliotek är tillgängliga för besök men utan personal och med förhållningsregler.

Stadsbiblioteket har begränsad service

Stadsbiblioteket har öppet för nödvändiga besök måndag till torsdag klockan 10–19, fredag 10–17 och lördag 10–14.

Du kan hämta reservationer, låna och lämna tillbaka böcker i vår självservice. Du kan även använda dator, skriva ut och kopiera.

Biblioteket är inte en mötesplats och det kommer inte att vara möjligt att sitta i biblioteket och studera eller läsa. Maxtiden att vistas i biblioteket är 15 minuter. Max 10 besökare får vistas i biblioteket samtidigt.

Meröppna bibliotek

För de meröppna biblioteken i Glemmingebro, Köpingebro, Löderup och Svarte gäller följande:

  • biblioteken är öppna med ordinarie meröppettider
  • endast 1 person får vistas i biblioteket
  • maxtiden att vistas i biblioteket är 15 minuter

Att dessa regler efterföljs är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta ha biblioteket meröppet.

Från och med den 1 februari är biblioteken i Glemmingebro, Köpingebro, Löderup och Svarte öppna med personal enligt ordinarie öppettider. Samma regler som för Meröppet gäller.

Bokbussen

Bokbussen kör inte just nu på grund av det höga smittläget men så snart det lättar något kommer vi börja köra. Mer information kommer.

Kontakta oss

Har du frågor kontaktar du oss genom att mejla: biblioteket@ystad.se eller ringa: 0411–577290 (under stadsbibliotekets öppettider), oavsett vilket bibliotek du brukar besöka.

Använd gärna bibliotekens digitala tjänster

  • Du kan låna en e-bok per vecka eller lyssna på en e-ljudbok.
  • Du kan se film via Cineasterna och Viddla. Det går att se filmerna på dator, surfplatta eller mobil. Det behövs ett bibliotekskort från Bibliotek Skåne Sydost. Varje låntagare kan låna max fyra filmer per månad från respektive tjänst och lånetiden är 48 timmar. Precis som för e-böcker har biblioteket en begränsad mängd pengar avsatta till filmer varje månad. Det finns 2700 filmer hos Cineasterna och 1500 hos Viddla.
  • Det finns databaser att botanisera bland till exempel Litteraturbanken, NE, Bibblan bildar, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon samt Digitala forskasalen på Riksarkivet.

Språk

Kontakt

Bokbussansvarig:
Kristina Josefsson
0709-477598

Tellervo Salomonsson
0709-477291

Lena Hagman
0733-057484

0411-57 72 90
biblioteket[at]ystad.se

Postadress:
Ystads bibliotek
Ystads kommun
271 80 Ystad

Bibliotekschef:
Linda Willander
0411-57 72 89
linda.willander[at]ystad.se