Sök

Vem är du?

Jag heter Tony Sjöberg och är köpman på Pressbyrån vid stationen i Ystad.

Vad betyder läsning för dig?

Läsning för mig är avkoppling och att komma bort en stund. Jag gillar spänning men jag vill också lära mig något av böckerna jag läser.

Var läser du gärna?

Jag läser helst deckare och kriminalare. Fast jag gillar också historiska böcker. Det bästa är när det är en blandning av fiktion och fakta. Jag gillar den amerikanske deckarförfattaren Michael Connelly och hans böcker om inspektören Harry Bosch. Ligger helst i soffan eller sängen och läser, det är skönast.

När läser du?

Det går ofta lång tid mellan läsningarna men när jag väl hittar en bok jag gillar så läser jag konstant. Då tar den slut på ett par dagar. Det kan gå år emellan böckerna. Att ta steget och sätta igång kan ta tid.

Brukar du läsa högt för någon/läsa tillsammans med någon?

När barnen var små läste jag ofta och med inlevelse. Jag brukade hitta på egna historier, det var kul.

Har du ett värsta/bästa läsminne?

Bäst är Jan Guillous triologi om Arn Magnusson. Det är riktiga händelser där bipersonerna funnits på riktigt. En författare jag har svårt för är Björn Ranelid.

Hur organiserar du din bokhylla?

De flesta är nerpackade i en låda.

Tony Sjöberg framför en hylla med böcker på Pressbyrån

Vem är du?

Jag heter Christel och jobbar på Postnord. Tränar på Friskis och tar gärna långpromenader.

Vad betyder läsning för dig?

Avkoppling.

Var läser du gärna?

Det blir mest i soffan, men sommartid är det ute i solstolen.

När läser du?

Det varierar, mest eftermiddagar och kvällar.

Vad har du för (favorit)bokmärke/hur organiserar du din bokhylla.

Jag viker inte hundöron i alla fall, det blir en färgglad post-it lapp för det mesta. Jag vill gärna ha böckerna i storleksordning i bokhyllan.

Christel Ekström Nilsson

• Vad betyder läsning för dig?

Läsning för mig är inspiration, att inspireras och att inspirera. Läsningen är allt, skriftens fundament, utan det har vi ingen referens, till vad ska vi återkoppla vid olika situationer till det vi kallar livet. Sorg, glädje eller kärlek. Allt grundar sig i något vi en gång läst. Nu eller då.

 

• Vad läser du gärna

Jag har väl egentligen inget jag hellre läser, men jag kommer alltid tillbaka till Zakarias Lekberg och Johan Rensfeldt texter och poesi.

 

• När läser du?

När jag behöver fly för en tid, när jag inte längre vill vara närvarande.

 

• Brukar du läsa högt för någon/läsa tillsammans med någon?

Jag läser alltid högt för mina barn, det är det minsta jag kan göra om jag kommer förvänta mig att dem ska göra det för mig när jag inte längre har förmågan att läsa längre.

 

• Har du ett bästa/värsta läsminne?

En post-it lapp av Annika Rasmusson: ”Det är en flicka”

 

• Vad har du för (favorit)bokmärke/hur organiserar du din bokhylla?

Efter katalog, min fru har katalogiserat vårt bibliotek på sitt sätt, allt annat är OACCEPTABELT!  

Jack Löfving

Vad betyder läsning för dig?

Jag växte upp i Kittys och tvillingarna Wakefields världar på 90-talet. Sittandes med dålig hållning i mitt barnrum i min egen bubbla upplevde jag deras dramatiska vardag. Jag kan bli så glad när en författare sätter ord på saker på finurliga sätt, som gör att jag förstår precis hur de menar.

Var läser du gärna?

Hemma; i soffan, uterummet, sängen. Gärna ensam och i tystnad.  

När läser du?

På sommaren! Då har jag orken och lusten att hänge mig åt böcker.

Brukar du läsa högt för någon/läsa tillsammans med någon?

Ett tag läste/lyssnade jag och min sambo på böcker tillsammans. För flera år sen turades vi om att läsa högt ur ”Marley & jag” för varandra. Och som vi kiknade av skratt, flera gånger!

Har du ett bästa/värsta läsminne?

Bästa: När jag upptäckte Jane Austen i högstadiet. Läste ”Stolthet & fördom” inför mitt författarporträtt av henne. Elizabeth blev min förebild och Mr. Darcy min dröm.

Värsta: All tung kurslitteratur som skulle proppas in i hjärnan när jag pluggade i Kristianstad.

Vad har du för favoritbokmärke?

Min mamma köpte ett bokmärke till mig när hon var på Irland, med texten ”some people make the world more special just by being in it”.

Övrigt.

Medan jag läser gör jag små markeringar i marginalerna när det kommer textstycken jag fastnar för. Jag samlar på dessa citat i en liten bok. Flest citat har jag plockat från ”Min mormor hälsar och säger förlåt” Av Fredrik Backman. Ett exempel:

Han ser ut att kunna springa tio mil barfota. Han är i Elsas ålder och han har så tjockt och rufsigt hår att man skulle kunna tappa bort nycklar i det och en blick som om han precis har fått reda på var det finns ett hemligt förråd fyllt av fyrverkerier och glass.

 

Gina Hansen

Vem är du?
Jag heter Rasha, är 38 år och kommer från Egypten.

Förutom svenska så talar jag arabiska, turkiska, engelska och lite tyska.

Just nu studerar jag svenska på SFI i Ystad. Det är svårt att inte kunna svenska språket, det är så viktigt för att få arbete och kunna komma vidare i studierna. Det är så viktigt att studera – framtiden är ditt betyg! Det tar så lång tid bara, först sfi, sedan gymnasiet, sedan vidare. Det är lätt att känna sig otålig ibland.

Jag jobbar också tre dagar på Stadsbiblioteket med lite olika saker; bokuppsättning, tidskrifter och annat. I Egypten studerade jag till bibliotekarie så det passar mig perfekt.

När läser du?
I skolan mest. Jag har fyra barn och det är svårt att få tiden att räcka till.

Noveller är perfekt att läsa för att lära sig svenska språket. Det är lagom mycket text för att jag ska kunna hänga med. Det finns ju också mer lättlästa böcker som passar mig bra.

Jag läser mest på natten, då är allt lugnt, ingen pratar. Jag ligger i sängen, har på lugn musik. Jätteskönt.

Brukar du läsa högt för någon/läsa tillsammans med någon?
Förr, i hemlandet, berättade mamma och pappa sagor. Det var gamla berättelser som också de äldre generationerna berättat. Ofta var det djur som pratade, som till exempel berättelsen om Rödluvan och vargen.

 

Rasha sitter i bibliotekets gröna hylla och läser ur en bok

Vem är du/ni?

Jag heter Caroline, är personlig assistent och konstnär. Min dotter heter Alma, är ett och ett halvt år och en liten virvelvind.

 

Vad betyder läsning för dig?

Oftast är läsningen verklighetsflykt och inspiration. På kvällarna när jag försöker koppla bort mina egna tankar och slappna av är det skönt att kliva in i någon annans verklighet en stund. Som konstnär letar jag alltid efter inspiration, och de bästa idéerna dyker oftast upp när ens ego är lite i bakgrunden och man öppnar upp för andra intryck.

 

Var läser du gärna?

Jag läser helst när jag ligger i sängen, eller i en mysig fåtölj.

 

När läser du?

Jag har nästan bara ro att läsa när jag ska gå och lägga mig på kvällen. Särskilt sedan jag fick barn, det finns inte mycket tid under dagen!

När jag verkligen vill läsa klart en bok så brukar jag bära med den överallt och ta en minuts läsning här och där när jag får chansen.

 

Brukar du läsa högt för någon/läsa tillsammans med någon?

Min dotter är ett och ett halvt nu, och jag läser gärna för henne. Än så länge vill hon mest bläddra och peka, men jag hoppas att vi får många och långa lässtunder tillsammans i framtiden. Ser verkligen fram emot att introducera magin i att försvinna i en bok för henne.

 

Har du ett bästa/värsta läsminne?

Jag har ett fint minne från när jag och min bror är små och mamma läser för oss. Vi var i mellanstadieåldern tror jag och mamma läser "Den otroliga vandringen". Den handlar om två hundar och en katt som försöker hitta hem till sin familj. Slutet är både sorgligt och vackert och mamma grät när hon läste det. Jag minns hur fint och speciellt det kändes att en bok kunde röra min mamma till tårar.

 

Vad har du för (favorit)bokmärke/hur organiserar du din bokhylla?

Jag fick ett grymt bokmärke av min sambo för ett par år sedan. Det är ett rymdskepp som strålar upp en kossa, mycket tjusigt faktiskt!

Jag har ingen direkt bokhylla, utan har mina böcker lite överallt. Några ligger på nattduksbordet, andra på vinden eller i skåp och lådor. Några som är extra fina, eller som jag vill skryta om att jag har läst/ ska läsa, står väl synliga som prydnad i små hyllor.

 

Något mer du vill berätta?

Jag älskar och mår bra av att läsa, men i perioder har jag varit dålig på att ge mig tid till det. För mig var pocketklubben på biblioteket en sån bra push att börja läsa, och särskilt sånt jag inte skulle läsa annars.

Det ger så mycket att få prata om en bok när man läst den, man får så många nya perspektiv.

När jag precis fött barn var det extra värdefullt att komma iväg och träffa och prata med vuxna människor om något som inte hade med livet som förälder att göra. Sen att Alma kunde följa med till bokklubben och sitta och gnaga på sin egen bok medan vi pratade, det var en fin bonus.

Caroline och dottern Alma

Vad läser du just nu?

Eld  i Engelforstrilogin av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren.

 

Var läser du helst?

I skolan, hemma i soffan eller innan jag ska sova.

 

Vilken typ av berättelse/genre gillar du mest? (skräck, roligt, kärlek etc.)

Fantasy som i boken jag läser. Jag gillar att läsa böcker som är spännande och jag gillar skräck.

 

Om du fick ge bort en bok, vilken skulle det vara och till vem?
Jag skulle ge böcker av Ingelin Angerborn till en 10-åring. Gärna första boken i en av serierna så att hen ska bli sugna på att läsa vidare.

 

Vilken bok skulle du rekommendera en kompis som gillar att läsa?

Jag skulle rekommendera ”En ocean av kärlek” av Mafi Tahereh. Det är en fin bok för att Ocean bryr sig inte om vad andra säger om Shirin. Jag läste den på en dag!

 

Vilket är det bästa snackset att läsa till? (popcorn, smågodis, äpple, havregrynsgröt etc.)

Jag vill inte äta när jag läser för jag vill ju inte smutsa ner böckerna!

 

Har du något tips på hur vi som arbetar med böcker kan få ungdomar i din ålder att läsa mer?

I skolan tycker jag att vi ska ha bokcirkel där alla läser samma bok. Mitt tips till de som inte har tid att läsa är att lite på morgonen, lite när man kommer hem från skolan och lite på kvällen. Då blir det ju kanske en halvtimme varje dag. Istället för att kolla på mobilen när man åker bil kan man ju sitta och läsa.

Emma Nilsson framför en hylla med böcker

Läsning har alltid varit en viktig del i mitt liv. Från när jag var liten och mamma läste Bröderna Lejonhjärta till att jag själv läste Harry Potter för mina egna barn.

Det är en gåva att få sjunka in i en bok och fullständigt lämna världen utanför. Bilderna och fantasin som skapas i huvudet ger kraft, inspiration och ett stort mervärde för mig.

Ett av mina absoluta favoritrum är bibliotek. En alldeles galet bra uppfinning där jag helt gratis kan få tillgång till mängder av böcker, filmer och media. Dessutom snyggt uppställda i ett vackert rum där jag gärna vistas.

Jag har läst mycket genom åren och har många favoriter. Givna är Alfons Åberg och Nalle Puh som jag gärna läste för mina barn (även när de ville lyssna på annat). I de adresseras stora problem på ett enkelt sätt och med massor av värme, vänskap och humor. I böckerna finns många tankar som jag bär med mig varje dag, även nu i vuxen ålder.
Ibland får man frågan kring vilken som är ens favoritfilm eller den bästa boken man läst. Det är en omöjlig fråga att svara på för det finns så många bra alternativ. Skulle jag tvingas välja blir min favorit ”Bock i Örtagård” av Fritiof Nilsson Piraten. Framförallt första kapitlet som får mig att skratta så att jag gråter varje gång jag läser det och då har jag säkert läst det minst 20 gånger. Jag blir djupt imponerad och klart avundsjuk på Piratens sätt att kombinera kända ord på ett sätt som skapar magi. Beskrivningarna av miljöerna och människorna är världsklass och får mig att le och njuta varje gång.

Nu för tiden läser jag alldeles för sällan och det är något jag saknar. Jag hoppas hitta tillbaka till läsningen igen och ser fram emot att få sjunka ner i en fåtölj på biblioteket och försvinna bort i tanken en stund.

Stefan Ahlbäck sitter i en soffa och läser Flyg! sa Alfons Åberg

Vem är du?
Charlie Rundqvist, 10 år från Ystad

 

Vad betyder läsning för dig?
Mycket eftersom jag lär mig mycket av att läsa och det är roligt och spännande.

 

Var läser du gärna?
Där det är tyst – absolut inte i klassrummet.

 

När läser du?
Jag läser i skolan, på eftermiddagarna som läxa och innan jag går och lägger mig.

 

Brukar du läsa högt för någon/läsa tillsammans med någon?
Ja, problemlösningar i skolan med kompis och med min mamma på kvällen.

 

Har du ett bästa/värsta läsminne?
De bästa böckerna är Bravelands

 

Vad har du för (favorit)bokmärke/hur organiserar du din bokhylla?
Inget speciellt.

 

Något mer du vill berätta?
Att om man läser blir man smart och jag läste en bok som hette Hundmannen som handlade om en elak katt som tog bort alla bokstäver och texter i hela universum och alla blev korkade.

Charlie Rundqvist

Vad betyder läsning för dig?

Betyder jättemycket, minns fortfarande vår lärare Gert Olsson som läste spännande böcker för oss när jag gick i fjärde klass. Det har jag alltid haft med mig och själv läste jag för dottern i princip varje dag tills hon var 5 år.

Vad läser du gärna?

Jag är nog lite mer av fackböcker och böcker inom vissa nischer såsom ledarskapsböcker, personporträtt av entreprenörer men gillar också bra historier där Stieg Larsson med Millenium är en av favoriterna.

När läser du?

Under en semester så kan jag läsa flera böcker, blir nästan manisk. I vardagen är det oftast på helgen, mitt på dagen. När jag rör vid kudden på kvällen somnar jag på 1 min.

Brukar du läsa högt för någon/läsa tillsammans med någon?

Förr när dottern var liten. Inte numera.

Har du ett bästa/värsta läsminne?

Greven av Monte Christo, absolut topp, både bok- och filmmässigt. Värsta bok vet jag inte, får jag inte flyt så hamnar den i bokhyllan.

Hur organiserar du din bokhylla?

Nja, här finns ingen rutin alls, trycker in dem där det finns plats. Numera lyssnar jag också på böcker.

Anders Nilsson

Genom min läsning har jag fått leva tusen liv. Jag har varit i jordens alla hörn. Jag har åkt skidor i Sibirien och letat olja i Uralbergen. Sovit under bar himmel i Saharaöknen och försökt flyga luftballong över Nordpolen. Jag har varit på månen, i underjorden och besökt andra galaxer. Jag har varit ung, gammal och till och med död. Jag har varit en zombie, bott i en tunnelbana, varit en hund och svävat på en flygande matta. Jag har blivit jagad av mördare, besökt vikingatiden och räddat världen från skurkars kärnvapenhot. Jag har åkt ubåt på Norra ishavet, åkt vattenskidor utanför Tasmanien, blivit kvarlämnad på planeten Mars och fiskat abborre i Gyllebosjön på 50-talet. Tusen liv har jag levt genom mina böcker.

Jag läser inte på någon speciell plats men försöker att läsa 30 minuter varje dag. Är jag så trött att jag inte orkar hålla ögonen öppna, så lyssnar jag mer än gärna på en talbok. Jag tror inte jag hade varit den person jag är idag om jag inte fått möjligheten att få en glimt in i alla dessa världar.

Martin Palmqvist

Vad betyder läsning för dig?

Läsning för mig är en stunds avkoppling, insamling av inspiration, eller en mysig stund med barnen.

Var läser du gärna?

Jag läser just nu helst inredningsmagasin! Där kan du verkligen förlora dig bland vackra platser och ting, samtidigt som du samlar på dig inspiration till framtida projekt på hemmaplan. I övrigt brukar jag vara mest intresserad av biografier. Tycker mycket om att ta del av andras livshistoria.

Jag läser även gärna med min femåring som precis blivit väldigt intresserad av läsningen. Här blir det främst böcker med hästtema.

När läser du?

På kvällarna eller i solstolen om somrarna.

Brukar du läsa högt för någon/läsa tillsammans med någon?

Jag läser högt för mina barn dagligen. En mysig stund innan läggdags.

Har du ett bästa/värsta läsminne?

Bästa: Kan fortfarande komma ihåg första läseboken i skolan och hur häftigt det var att lära sig läsa.

Vad har du för (favorit)bokmärke/hur organiserar du din bokhylla?

Är nog en av få som inte äger en bokhylla… men favoritbokmärken är när fotografier på familjen får agera bokmärken 😊

Vilket är bästa snackset att läsa till? (popcorn, smågodis, äpple, havregrynsgröt etc.)

En kaffe och choklad, givetvis!

Foto på Veronica Green

Vad betyder läsning för dig?

Det är skönt att läsa och få bli en person i boken, att byta värld en stund. Jag gillar bäst när boken är skriven i jag-form. Ibland kan mina egna minnen och upplevelser komma fram när jag läser. Jag lyssnar på böcker också. En del böcker passar bra att lyssna på, andra passar bättre att läsa.


Vad läser du gärna?

Jag läser mycket deckare och mysterieböcker. Mina favoritböcker just nu är Cirkusdeckarna, jag har läst nästan alla. Men jag tycker också om Musse och Helium. En annan bok som jag gillar är Becca. Jag har precis lyssnat på Berts dagbok och den var också bra.


Läser du annat än böcker?

Jag läser Kamratposten, och så läser jag en del i tidningen ibland (Mamma brukar tipsa om det står något särskilt).


Du är aktiv inom olika sporter, läser du något om sporterna?

Hästar i så fall. Jag har läst Siggeböckerna innan, men nu läser jag mer fakta om hästar.


När läser du?

Oftast läser jag på eftermiddagarna. Sedan på kvällen tycker jag bättre om att lyssna på ljudböcker.


Brukar du läsa högt för, eller tillsammans med någon?

Nej, det brukar jag inte. Om det inte är för att särskilt träna på högläsning.


Har du ett bästa läsminne?

Mitt bästa läsminne är när jag och mamma började läsa cirkusdeckarböckerna tillsammans. Det var roligt att försöka lista ut lösningen på mysteriet tillsammans.

Har du ett värsta läsminne?

Jag är med i biblioteksrådet i min skola, och då ser man vilka nya böcker som ska komma. Det var en som jag var jättesugen på att läsa, men när jag väl fick den passade den mig inte alls bra, och var rörig med massor av olika personer att hålla reda på. Jag läste inte klar den.

Har du något favoritbokmärke?

Ofta använder jag något papper eller så. Just nu har jag Läsning pågår-bokmärket som vi fick i skolan. Men jag har ett fint bokmärke med en katt på också.

Om du fick ge bort en bok, vilken skulle det vara?

Om det är en jag vill rekommendera till någon annan skulle det vara Musse och Helium eller Becca. Men det kan ju också vara en bok som jag vill bli av med, och då skulle det vara den där dåliga som jag inte läste klart.

 

Vilket är det bästa snackset när man läser?

Nötter, det är det bästa!

Hur organiserar du din bokhylla?

Jag har många böcker i olika serier, och de ska stå tillsammans och i nummerordning.

Malva sitter i soffan och läser en bok

Vad betyder läsning för dig?
Läsning är som bäst när jag hittat en berättelse jag bara måste få veta slutet på - ibland måste jag läsa snabbt, mycket snabbt, för att få veta hur det går.
Läsning kan också vara berikande genom en fantastisk stil och ett fint språk - då läser jag extra långsamt eller till och med en gång till. Händelser vid vatten av Kerstin Ekman ville jag direkt läsa två gånger i rad.
Läsning är den bästa avkopplingen.
Läsning är viktig för min egen personliga utveckling. Jag slutar aldrig förvåna mig över allt jag ännu inte upptäckt eller lärt mig.

Var läser du gärna?
Jag har en hammock utan tak med sköna kuddar där jag kan ligga och kika på solsken, himmel och moln med min bok i handen.

När läser du?
Närhelst jag kan stjäla mig till en stund. Jag läser gärna en stund i min fåtölj och varje kväll innan jag somnar.

Brukar du läsa högt för någon/läsa tillsammans med någon?
Jag har fyra barnbarn, som jag läser och diskuterar med varje vecka. Mina barnbarn har börjat läsa tillsammans med oss vuxna vid tre månaders ålder, och ser böcker som självklara bland leksakerna.

Mina fyra barn lånade tjugo böcker på Ystads stadsbibliotek en gång i månaden under sin uppväxt. Min åsikt är att barn ska ha många för dem nya böcker att välja bland och bläddra i för att utveckla sin fantasi och stärka sitt ordförråd. Det är så härligt att låta barn låna alla de vill välja och det går dessutom snabbt att låta dem göra det en gång i månaden! Att jag som vuxen inte hinner läsa alla böckerna högt för dem gör inget. Läsning ska vara glädje!

Har du ett bästa/värsta läsminne?
Mitt barnbarn Tage, snart fyra år, i bokhandeln under påskveckan:
- Får jag låna så många jag vill?

Där har vi en riktig biblioteksbesökare!


Bland det första jag läste som liten var Sagolandet - En samling svenska och främmande folksagor och äfventyr från 1905, som stod hos min farmor. Sagorna hade namn som Talande fågeln, spelande trädet och rinnande vattenkällan eller Prins Hatt under jorden. Jag har skrivit på ålderdomlig svenska många gånger i mitt liv, klart inspirerad av de 36 sagorna nedtecknade före den stora stavningsreformen i Sverige år 1906. Den ålderdomliga stavningen gjorde de ofta skräckinjagande berättelserna extra spännande. Sagan om Blåskägg var tydligen för hemsk – den har jag dragit ett streck över i innehållsförteckningen.

 

Ett eget både värsta och bästa läsminne är Cancerkliniken av Solsjenitsyn, som jag fick som 14-åring i födelsepresent av min jämnåriga kusin. Boken såg skrämmande ut men visade sig vara fantastisk. Sedan läste jag under tonåren allt av Solsjenitsyn fram till Gulagarkipelagen del 3, då uppräkningarna av döda och försvunna människor blev för många för mig.

Vad har du för (favorit)bokmärke/hur organiserar du din bokhylla?
Jag har en särskild hylla för extra uppskattade böcker, varav en hel del är signerade av författaren.

Lenas barnbarn Vidar tipsar också:

Lena ringde upp Vidar på Facetime och frågade om han hade lust att tipsa om några böcker. Klart han hade, som en virvelvind sprang han i väg och hämtade sina favoritböcker. Han har alla Lisa Bjärbos böcker om olika dinosaurier och bland dem finns en självklar favorit,

Ivar träffar en stegosaurus.

Vidar Malmquist är 3 år och 8 månader och läser väldigt mycket. Han väljer gärna nya och okända böcker både när han besöker biblioteket och hemma i farmor Lenas bokhylla.

Några andra självklara tips är En rolig överraskning av Steve Smallman och boken Nicke Nyfiken i leksaksaffären samt Julia Donaldsons Snigeln och valen.

Boken som Lena och Vidar läser på fotot, Är jag din? av Alex Latimer, är en ny favorit.

Den hittade Vidar själv när vi var på biblioteket i Glemmingebro, häromdagen.

 

Kattbossen av Marta Altés är också en ny bok som vi har njutit mycket av, i synnerhet sidan där katten är supergullig! Vidars jämnårige kusin Tage skrattar högt åt den sidan. Så den fick jag köpa till vår egen bokhylla!

Lena och Vidar sitter i hammocken och läser

Vem är du?

Ryttmästare John Andrén. Jag föddes år 1897 i Ystad, bodde sedermera till största delen av mitt vuxna liv i Stockholm – när jag inte var på resande fot runt vår jord eller studerade i England förstås.

Vad betyder läsning för dig?

Allt!

Läsning är så betydelsefullt att jag bestämde mig för att i mitt testamente tillskriva Ystad Stadsbibliotek min fina boksamling innehållande bland annat sådant som är skrivet av och om 1) den engelske författaren Oscar Wilde, 2) den engelske tecknaren Aubrey Beardsley, 3) den engelske arkeologen T E Lawrence, 4) den ryske dansören Vaslav Nijinsky.

Oscar Wilde skall ägnas särskild uppmärksamhet i specialsamlingen, ja jag hoppas kunna uppbygga en komplett Oscar Wilde-samling, som med tiden bör bliva unik i Sverige, kanske även i Europa.

 Var läser du gärna?

Numera blir det inte så mycket läst (jag avled 1965, beskåda gärna mitt ståtliga vilorum på Gamla Kyrkogården i Ystad), men i min krafts dagar såg jag alltid till att ha något läsbart inom räckhåll.

När läser du?

Frågan är fel ställd, borde i stället vara När läser du inte?

Brukar du läsa högt för någon/läsa tillsammans med någon?

En bok avnjutes bäst i ensamhet i läsfåtöljen med bekvämt avstånd till en cigarr och ett glas portvin.

Har du ett bästa/värsta läsminne?

Frank Heller slukar jag allt av (jag har i min ägo alla hans böcker).

Jag drar mig inte för att recensera min läsning, vad det än vara månde, genom att på bokens titelsida nedteckna några korta utlåtanden om boken i fråga. På Ystads stadsbibliotek finns böcker som jag gett följande omdömen:

”Otillförlitlig! Tarvlig!!”

“Träig!”

“Tveksam!”

”ingen annan än en genuin fähund kan skriva en sådan bok!”

Om det är något riktigt bra kan jag drista mig till att utbrista:

”Bra!” eller ”Utmärkt!”

Jag föreslår att fler börjar recensera sin läsning genom att nedteckna sådana här kärnfulla kommentarer i sina böcker (dock ej i biblioteksböcker - Gud förbjude!), i syfte att skapa grogrund för intressanta litterära samtal med sina kamrater.

Vad har du för (favorit)bokmärke/hur organiserar du din bokhylla?

Jag använder det som står till buds som bokmärke – diverse lappar, kvitton, teaterprogram, menyer... Men jag skulle ALDRIG få för mig att göra hundöron i mina böcker, nej, vilket ofog! Böcker är alldeles för dyrbara för att besudlas på det viset.

Min bokhylla står mig mycket kär. Ja faktum är att jag har ett helt bibliotek, ett eget rum på Ystads Stadsbibliotek, Andrénrummet kallat. I detta rum finns för ändamålet särskilda bokskåp tillverkade av en lokal snickare, med glasdörrar som skall skydda mina kära klenoder från smuts och damm. På den övre frisen står ”Tillhör Ryttmästare John Andréns Stiftelse”. Ah, vackert. Som poesi.

Något mer du vill berätta?

Besök gärna min specialsamling på Ystads Stadsbibliotek. Nuförtiden har ni ju uppfunnit ett sådant där nät, så om du inte kan gå till biblioteket rent handgripligen får det duga med att besöka https://andrensamlingen.wordpress.com/ som presenterar guldkorn ur min boksamling.

Äldre foto på Ryttmästare John Andrén iklädd hatt och ytterrock

Vem är du?

Jag heter Hedvig och är sexton år gammal och går första året på naturvetenskapsprogrammet. Jag bor tillsammans med min föräldrar utanför Löderup. Mina absoluta favoritböcker är Harry Potter, jag läser mest fantasy, science fiction eller klassiker. Jag brukar skifta mellan genrer efter mitt humör och vad känner för. Det mesta jag läser är påhittat och jag läser för att underhålla mig själv och inte för att bli smart.

 

Vad betyder läsning för dig?

För mig betyder läsning att jag får se nya världar. Jag tycker om att lära mig om andra människors liv, deras kultur och deras äventyr så då passar böcker perfekt. Det är ett sätt att få förståelse för de runt omkring mig även när våra liv är väldigt olika. Sen så är det ju också roligare att läsa än att plugga så det händer att jag använder läsningen för att hoppa över att plugga.

 

Var läser du gärna?

Jag läser gärna i skolan. Eftersom jag pendlar in till skolan har jag ofta en halvtimme före och efter skolan där jag inte har något att göra så då brukar jag ta med mig en bok. Jag läser även i soffan på mitt rum.

 

När läser du?

I skolan, som sagt, före, efter och på raster men även på helgerna. Då blir det mest på morgonen eller när jag får tid på eftermiddagarna. Hur mycket jag läser skiftar väldigt mycket. Ibland sträckläser jag och ibland så läser jag nästan inte alls.

 

Brukar du läsa högt för någon/läsa tillsammans med någon?

Jag är med i bok- och filmklubben på Ystads bibliotek men annars läser jag ofta själv. Mina vänner tycker också om att läsa men vi gillar olika genrer så det är sällan som vi läser samma böcker, men vi pratar gärna om böcker.

 

Har du ett bästa/värsta läsminne?

Mitt bästa läsminne handlar om när jag för första gången började läsa Percy Jackson serien. Det var lite trögt i början men när jag väl kommit in i boken så läste jag alla tio ett sträck. Jag övertalade till och med pappa att åka in till Malmö för att köpa nästa bok i serien när den boken jag läst slutat med en cliffhanger. Det bästa med läsning är när man hittar sådana böcker som bara klickar med en och Percy Jackson var verkligen det för mig.

 

Vad har du för (favorit)bokmärke/hur organiserar du din bokhylla?

Min bokhylla är ganska klassiskt organiserad. Jag sorterar med alfabetisk ordning efter författarens efternamn. Men jag har delat upp det i två delar, de böcker jag har läst och de böcker jag ska läsa. Tyvärr så är de båda delarna ungefär lika stora eftersom jag skaffar nya böcker i samma takt som jag läser dem. Jag skiljer de lästa och olästa åt med två figurer från Harry Potter, en som föreställer Hedwig och en som föreställer Vingfåle.

 

Något mer du vill berätta?

Varenda jul och födelsedag sedan jag var liten har min mamma gett mig böcker i hopp om att jag någon gång skulle börja tycka om läsning. Men det var inte förrän på högstadiet som faktiskt började gilla läsning och inte bara läste för att jag var tvungen i skolan.

 

Foto på Hedvig

För mig betyder läsning framför allt två saker; avkoppling och utbildning.
Jag läser alltid på kvällen precis innan jag ska gå och lägga mig. Att läsa hör till min nedvarvningsrutin inför en god natts sömn och ibland blir det bara någon sida läst medan det andra kvällar läses betydligt mer. Denna läsning skulle jag säga består av skönlitterära böcker till 99%.
Men sedan läser jag också mycket i utbildningssyfte, dels för att fortbilda mig inom mitt läraryrke men också för att lära mig mer om livet i stort.
Just för tillfället läser jag mycket om hundar och första valptiden eftersom vi i dagarna ska hämta hem vår nya familjemedlem, för någon vecka sedan försökte jag fördjupa mig i aktiehandelns ädla konst. Huru vida jag lärde mig något eller inte får väl framtiden utvisa!


Helst läser jag liggandes på en handduk på stranden, i strålande sol, med barnen glatt lekandes i bakgrunden.


När första och andra barnet var små läste vi mycket högt här hemma, men jag ska erkänna att det tyvärr blivit lite sämre med det sedan barn nummer tre kom. Jag har själv svårt att lyssna på ljudböcker eller någon som läser högt. Min koncentration sviktar och jag minns inte vad jag hört efteråt. Jag behöver helt enkelt se och läsa texten för att ta åt mig innehållet.


Jag har inget speciellt läsminne men den där känslan när man läst färdigt en bok och man bara vill ha mer är ju obeskrivlig!


Jag älskar att fotografera och mina bokmärken är alltid ett utskrivet foto. Det byts ut lite då och då men motivet brukar bli barnen.

 

Bokhyllan var tidigare sorterad efter storlek på böckerna och/eller författare. Jag insåg dock för några år sedan att jag inte är typen som läser en bok mer än en gång utan böckerna jag läst stod bara i hyllan och samlade damm. Min boksamling fick därför flytta ut i vårt sommarhus som vi hyr ut och i husets "bibliotek" kan gästerna välja och vraka, låna eller ta med sig, en bok som passar just dem. Jag hoppas att detta ska sprida vidare lite läsglädje till någon annan!

 

För egen del köper jag sällan böcker nu för tiden utan jag lånar på stadsbiblioteket istället; ekonomiskt och miljövänligt!

Sandra läser utomhus

Tova Karlsson, 14 år och Tyra Jeppson, 13 år går båda på Norreportskolan.

 

Vad betyder läsning för dig?

Tova: Jag tycker om att man kommer in i en annan värld och att jag kopplar av när jag läser.

Tyra: Det är kul för att man kan komma in i andra världar och träffa personer som man inte träffar i verkligheten.

 

Var läser du gärna?

Tova: Jag tycker om att läsa fantasi och krigarböcker där huvudpersonen har en stark personlighet.

Tyra: Jag gillar fantasi och böcker som handlar om påhittade människors liv.

 

När läser du?

Tova: Jag brukar läsa efter skolan eller senare på kvällen.

Tyra: Både på morgonen och på kvällen eller om man inte har något att göra.

 

Brukar du läsa högt för någon/läsa tillsammans med någon?

Tova: Nej

Tyra: Nej

 

Har du ett bästa/värsta läsminne?

Tova: Mitt bästa läsminne är nog när jag började läsa lite tjockare böcker och insåg att jag älskade det.

Tyra: Jag tycket mycket om att läsa Harry Potter.

 

Vad har du för (favorit)bokmärke/hur organiserar du din bokhylla?

Tova: Mitt favoritbokmärke är ett blått bokmärke med delfiner. Jag sorterar min bokhylla i alfabetisk ordning.

Tyra: Jag gillar att ha min bokhylla i regnbågsfärgad ordning. Mitt favoritbokmärke är ett lila bokmärke med gula solrosor.

 

Vilket är bästa snackset att läsa till? (popcorn, smågodis, äpple, havregrynsgröt etc.)

Tova: Jag brukar inte äta när jag läser.

Tyra: Jag gillar att dricka något varmt, typ te.

 

 

Tova och Tyra har en egen bok- och läsklubb tillsammans, så här berättar de båda om den:

”Just nu så läser vi Röd drottning av Victoria Aveyard som handlar om en tjej vars samhälle är uppdelat efter blod.
Tidigare har vi läst Harry Potter-böckerna och Narnia-serien.

 

Vår bokklubb startade eftersom vi båda tycker om att läsa vilket gjorde att vi upptäckte att vi nästan läser samma böcker. Vi träffas via Meet varje söndag och diskuterar det vi läst samt bestämmer hur långt vi ska läsa till nästa gång. Om vi båda läser så långt som vi har bestämt innan söndagen efter så lägger vi till fler kapitel.”

Tova och Tyra framför en bokhylla. De håller böcker så att de täcker ansiktet.

 

Jag var en stor Kalle Anka fan när jag var liten och älskade mina "Kallar". Ungefär när jag gick i trean tyckte min mamma att jag skulle börja läsa böcker och inte bara serie tidningar. Jag var inte lätt att övertala men tack vare Mio min Mio och Vitnos (böcker om ett föl som hette Vitnos) så började mitt intresse för att läsa böcker. Jag övergav dock inte mina serietidningar som senare blev Fantomen och Seriemagasinet men som fick stark konkurrens av Kitty-böckerna.

Jag har i hela mitt vuxna liv läst mycket. Min bokhylla är väldigt betydelsefull för mig även om jag rensat en hel del. Min absoluta favorit författare är Stephen King. Han har funnits med mig sen jag var ca 15 år. Agatha Christie och Sir Arthur Conan Doyle är också författare som fyller min bokhylla. Jag gillar även en riktig feelgood bok och i min ungdom läste jag allt som Sidney Sheldon skrev. Nu har jag ingen direkt feelgood författare som favorit men då jag numera lyssnar mer på böcker och har Storytel så hittar man böcker som man kanske inte hade köpt men lyssnar på, då de är så lätt tillgängliga. Jag har ändrat mina läsvanor från att läsa ca en timme i sängen innan jag somnade till att nästan uteslutande lyssna på böcker. När jag är ute med hunden, sitter på uteplatsen, städar mm.

Christina Landgren

Vad betyder läsning för dig?

Läsning för mig betyder avkoppling. En egen stund när jag byter värld för ett ögonblick.

Jag läser helst böcker om starka kvinnor eller kvinnoöden av olika slag. Gärna med lite kärlek, medmänsklighet och värme.

När läser du?

Jag läser oftast tidigt på morgonen. Går upp innan alla andra vaknat och sätter mig i soffan, under en filt med en kopp kaffe och en god bok.

Brukar du läsa högt för någon/läsa tillsammans med någon?

Önskar att jag läste mer tillsammans med barnen. Men tidigare när de var mindre gjorde vi det. Då oftast vid läggdags. Bröderna Lejonhjärta är ju en favorit sedan jag själv var liten. Den barnbok vi löst mest är nog Jaguaren av Ulf Stark. Den var så drömlik och hade ett vackert språk.

Har du ett bästa/värsta läsminne?

Bästa/värsta läsminne kan jag inte komma på så där direkt. Brukar glömma rätt snabbt och mina lässtunder handlar mestadels om att vara i nuet och att koppla av.

Men en författare som jag ändrat uppfattning om nyligen är Alex Schulman efter ett ha läst hans bok Bränn alla mina brev. Den berörde mig och av honom kommer jag absolut att läsa mer.

Vad har du för (favorit)bokmärke/hur organiserar du din bokhylla?

Favoritbokmärke har jag inget och inte heller något speciell ordning på mina böcker. Mina böcker ligger lite varstans runt om i mitt hem.

dalanettan

Vad betyder läsning för dig?

Läsning betyder väldigt mycket för mig. Jag gillar att sitta på mitt rum och sjunka in i en spännande och helt fantastisk värld.

 

Var läser du gärna?

Jag läser helst på mitt eget rum, men det spelar egentligen ingen roll så länge jag kan sitta ner.

 

När läser du?

Jag läser så ofta som möjligt, på morgonen i sängen innan jag går upp, i skolan på morgonen och när jag tar paus i skolarbetet, när jag kommer hem på eftermiddagarna och en stund innan jag ska gå och lägga mig.

 

Brukar du läsa högt för någon/läsa tillsammans med någon?

Det händer ibland att jag läser högt för mina småsyskon.

 

Har du ett bästa/värsta läsminne?

Mitt bästa läsminne var nog när jag läste slutstriden i Harry Potter och mina värsta läsminnen är när någon karaktär som jag tycker är snäll/bra dör.

 

Vad har du för (favorit)bokmärke?

Jag har olika bokmärken, jag har ett med djur, ett med Hermione Granger, en vanlig lapp och några till. Mitt favoritbokmärke är nog det med Hermione.

 

Hur organiserar du din bokhylla?

Jag organiserar inte mina böcker på något speciellt sätt.

 

 

Alva Pehrson Andersson, 12 år

Ystad

Alva Pehrson Andersson

Vem är du/ni?

Jag heter Linda Waldner och är distriktssköterska på barnhälsovården (BVC) på Region Skånes vårdcentral i Ystad.

 

Vad betyder läsning för dig?

Läsning är som näring för själen, en upplevelse när jag läser, men också efteråt när jag tänker tillbaka på bra böcker som verkligen har fångat mig. Att läsa har alltid varit ett självklart inslag i mitt liv, allt från PIXI-böcker till Nobelpristagare.

 

Var läser du gärna?

Uppkrupen i en skön fåtölj.

 

När läser du?

Närhelst jag har möjlighet. Det blir ofta på kvällar och helger, och när jag reser.

 

Brukar du läsa högt för någon/läsa tillsammans med någon?

När mina barn var små läste jag mycket för dem. Numera brukar min man Torbjörn läsa högt för mig.

 

Har du ett bästa/värsta läsminne?

Musik & tystnad av Rose Tremain. Ett kungligt danskt 1600-talsdrama, ett underbart vackert och målande språk. Läsningen förflyttade mig tillbaka till den tiden. Böcker med dåligt språk slutar jag läsa efter några kapitel.

 

Vad har du för (favorit)bokmärke/hur organiserar du din bokhylla?

Mitt favoritbokmärke är en tunn trästicka med mitt namn och ett litet band som min farfar gjort åt mig. Jag har lyckan att ha ett helt rum med böcker, ett eget bibliotek där böckerna är uppställda i kategorier och i bokstavsordning.

 

Något mer du vill berätta?

Någon klok person har sagt: ”Läs böcker! Hinner du inte läsa, bläddra i dem. Har du inte tid att bläddra, klappa åtminstone dem på ryggen”.

Linda Waldner

Vad betyder läsning för dig?

För mig är det något som tvingar mig till en lugn stund, något som ofta behövs!

Var läser du gärna?

När jag gör sysslor. Diskar, tvättar, städar, eller går på promenad. (podd eller ljudbok då förstås).

När läser du?

Behöver nästan alltid ha något i lurarna för att inte bli stressad, så alltid när jag inte jobbar eller är med familj och vänner. (Podd eller ljudbok).

Brukar du läsa högt för någon/läsa tillsammans med någon?

Nej.. Det närmsta jag kommer högläsning är väl när jag läser någon berättelse för konfirmanderna, haha!

Har du ett bästa/värsta läsminne?

Jag har ett värsta! Jag gick i högstadiet och hade lästimme. Jag hade valt att läsa "Pojken som kallades det" och tyckte att den var så obehaglig att jag svimmade och trillade av stolen. Nu för tiden är jag inte lika känslig utan älskar deckare och mordpoddar.

Vad har du för (favorit)bokmärke/hur organiserar du din bokhylla/hur hittar du bra poddar?

Jag har ju mina favvisar som släpper avsnitt varje vecka, så jag brukar försöka hålla mig till dom för att hinna med att lyssna men ibland tipsar ju de poddarna om andra spännande poddar som jag inte kan låta bli att lyssna på.

Frida Green

Vem är du/ni?

Viggo: 9 år ska fylla 10 år i oktober.

Elsa: 9 år ska fylla 10 i juni.

Isabelle: 10 år

Vi går i åk 3 på Edvinshemsskolan.

 

Vad betyder läsning för dig?

E: Jag tycker det är roligt och viktigt att läsa. Det är härligt för det känns som man kommer in i en annan värld.

I: Jag tycker att det är roligt och viktigt. För då lär du dig nya ord som du kan använda i skolan.

V: Det är viktigt för då lär du dig nya ord och du blir bättre på att skriva.

 

Var läser du gärna?

I: Jag sitter helst i sängen och läser.

V: Jag ligger och chillar i sängen.

E: Jag tycker det är bäst att sitta i sängen.

 

När läser du?

V: Ganska ofta. Hemma läser jag varje kväll. Jag läser även när jag spelar spel.

E: Jag läser väldigt mycket hemma.

I: Jag läser oftast när jag ska gå och lägga mig.

 

Brukar du läsa högt för någon/läsa tillsammans med någon?

I: Jag läser oftast själv.

E: Jag brukar läsa själv.

V: Jag brukar inte läsa högt utan oftast själv. Ibland läser jag högt för mamma vid läsläxan.

 

Har du ett bästa/värsta läsminne?

E: När jag läste böckerna om Jack för att böckerna är spännande.

V: När jag läste boken Gusten Grodslukare för den var så rolig.

I: När jag var på camping och låg i tältet så var det jättemysigt när jag läste den andra Jack-boken.

 

Vad har du för (favorit)bokmärke/hur organiserar du din bokhylla?

I: Böckerna är längst ner i min bokhylla. Böcker från samma serie står

tillsammans. Som bokmärke har jag ett med hundar och katter och en liten tofs.

E: Jag har ett bokmärke med massor av olika färger.

 

Något mer du vill berätta?

Vi tycker böckerna om Jack är jättebra!

Tre elever från Åk 3 Edvinshemsskolan

 

Läsning för hela slanten

Just nu är jag djupt inne i en tjock roman, skriven av Thomas Mann och utgiven 1924.
"Bergtagen” utspelar sig på ett tuberkulossanatorium i Davos i Schweiz.
Boken fick jag i födelsedagspresent av en god vän för några år sedan. Den har stått där i bokhyllan och tittat på mig. Kanske är det vår belägenhet nu, med en allt förlamande pandemi runt omkring oss, som gjorde att jag började läsa den denna vårvinter. Jag vet inte, läsningens vägar är och ska vara outgrundliga.


Läsning för mig fyller behovet av att komma utanför mig själv och samtidigt – i bästa fall – också skapa lite mer klarhet i det som är mitt eget liv, mina val, minnen och drömmar.

Jag läser gärna om natten när jag av någon anledning vaknar, både för att jaga bort mörkrets spöken och för att det är en tid som är helt ostörd och lugn, väl ägnad att läsa utan distraktion.
Jag läser när jag är ledig och jag läser när jag reser. Jag läser för mitt höga nöjes skull, för att lära mig saker och för att försöka förstå. Mest uppskattar jag författare som tar mig i handen och säger: ”följ med nu så ska jag visa dig något”.

Att läsa högt är något helt annat än att läsa själv för egen del. Jag läste gärna för mina barn när de var små, och jag läser för mitt barnbarn när jag får chansen. Det är en härlig upplevelse att läsa tillsammans. Kanske titta på bilder, fantisera och skratta.

Som barn var jag en storkonsument av serietidningar. Det var min väg in i läsningen. Så jag förstår inte de som tycker att serier inte är bra att läsa. Men det är väl ingen som säger det numera, begåvade som vi har blivit med så många fantastiska serieberättare.
Kanske förfasar vi oss i stället över att kidsen inte läser utan tillbringar alltför mycket tid framför datorn, konsumerande tv-serier eller spelande tv- spel. I en krönika i Svenska Dagbladet tar Ylva Lagercrantz Spindler upp detta dilemma. Hon undrar om influencers skulle kunna inspirera de unga till att läsa. Skulle de unga lyssna på dem mer än på oroliga föräldrar?
Ja, kanske. Det vore i så fall bra.

Läsning är något annat än att titta på rörliga bilder. När man ser på tv eller datorn matas man med bilder. Vid läsning skapar man själv bilderna. Det är en himmelsvid skillnad, lika stor som skillnaden mellan att erfara den uppflammande kärleken eller bara höra talas om den.
Det betyder inte att det är dåligt att kolla på tv-serier eller film, men det är något annat som jag tror inte kan ersätta läsningen.

Efter serieepoken började jag läsa deckare – och gjorde det under lång tid. Mina favoriter var Sjöwall/Wahlöö och så de småputtriga Strömstadsdeckarna med Evald Larsson, skrivna av Gösta Unefäldt. Och sedan kom Henning Mankell vars första bok ”Mördare utan ansikte” jag läste när familjen flyttat ut på landet i början av 1990-talet. Det var lite läskigt, som om det gick mördare omkring lite varstans i trakten.
Henning Mankell hade en kuslig förmåga att alltid pricka in tidsstämningar och händelser innan vi läsare var medvetna om dem.
Så en dag fick jag nog av alla mord och brott, kanske för att vi matas med dem i övermått. Läsningen styrde in på andra vägar. Och där färdas jag än i dag. Jag försöker hitta en balans mellan att läsa klassiker, och annat som jag velat läsa länge, och nyskriven litteratur.
För läsning är inget trendigt eller fint. Det är en livsnödvändighet.

Om jag fick ge bort en bok skulle det vara äventyren med Nalle Puh, men då skulle jag vilja följa med och läsa högt själv. För det är en underbar högläsningsbok och ingenting går upp mot att läsa tillsammans med någon som man tycker om, barn eller vuxen.


Foto på Ulf Mårtensson

Familjen Altengård består av David, Celie, Tinne 8 år och Nea 6 år. Vi bor i Köpingebro, barnen går på skolan och vi lånar böcker från det lokala biblioteket. Vi läser fysiska böcker även om barnen tillgodoser sig berättelser och underhållning mestadels digitalt.

 

Vad betyder läsning för dig?

 

Tinne: Möjlighet att ”komma in” i en bok och uppleva en annan värld.

 

Nea: Jag gillar att höra sagor och vill alltid se alla bilder.

 

David: Läser gärna populärvetenskap inom miljö och hållbarhet varvat med trädgårdslitteratur och Piraten-romaner.

 

Celie: Läsning är avkoppling, just nu fastnat för Fredrik Backmans böcker.

 

Var läser du gärna?

 

Tinne: På ett lugnt ställe, på vintern helst framför brasan.

 

När läser du?

 

På kvällen är vanligast i vår familj. Mamma Celie är än så länge den enda som kan fastna i en bok, bli okontaktbar och gå runt med den till den är slut.

 

Brukar du läsa högt för någon/läsa tillsammans med någon?

 

Ett par tusen godnattsagor har det nog blivit. Under småbarnsåren varvades Astrid Lindgren-klassiker med boken ”Katten Egon och årets månader” som döttrarna lärde sig utantill.

 

Tinne: Jag läser gärna för min hund Storm.

 

Har du ett bästa/värsta läsminne?

 

Tinnes bästa: När jag lärde mig läsa och i skolan fick välja valfri bok på biblioteket.

 

Tinnes värsta: När en bra bok tar slut.

 

Vad har du för (favorit)bokmärke/hur organiserar du din bokhylla?

 

Tinne: Bokmärke med sjöjungfru. Böcker i samma serie bredvid varandra.

 

Nea: Bokmärken som jag gjort själv. En gång sorterade jag mina böcker i bokstavsordning för att öva på alfabetet.

Familjen Altengård

Språk