Läsning pågår

Lördag 10 april – lördag 30 oktober

Under 2020 hade vi mer utlånade böcker än någonsin på Ystads olika bibliotek och ett stort intresse för läsning. Därför vill vi tillsammans med alla Ystadsbor dela, inspirera, tipsa, bokcirkla samt fira att trots allt omkring oss - så pågår läsning i allra högsta grad!

Här samlar vi en mängd olika aktiviteter som kan insprirera till läsning.

Besök ditt bibliotek, följ oss här på webben och i våra sociala medier.

Logo instagram Ystads bibliotek (@ystadsbibliotek) • Instagram 

Logo Facebook Ystads bibliotek - Startsida | Facebook

#läsningpågår

#ystadlästipsar

#ystadsbibliotek

Veckans läsambassadör

Vad betyder läsning för dig?
Läsning är som bäst när jag hittat en berättelse jag bara måste få veta slutet på - ibland måste jag läsa snabbt, mycket snabbt, för att få veta hur det går.
Läsning kan också vara berikande genom en fantastisk stil och ett fint språk - då läser jag extra långsamt eller till och med en gång till. Händelser vid vatten av Kerstin Ekman ville jag direkt läsa två gånger i rad.
Läsning är den bästa avkopplingen.
Läsning är viktig för min egen personliga utveckling. Jag slutar aldrig förvåna mig över allt jag ännu inte upptäckt eller lärt mig.

Var läser du gärna?
Jag har en hammock utan tak med sköna kuddar där jag kan ligga och kika på solsken, himmel och moln med min bok i handen.

När läser du?
Närhelst jag kan stjäla mig till en stund. Jag läser gärna en stund i min fåtölj och varje kväll innan jag somnar.

Brukar du läsa högt för någon/läsa tillsammans med någon?
Jag har fyra barnbarn, som jag läser och diskuterar med varje vecka. Mina barnbarn har börjat läsa tillsammans med oss vuxna vid tre månaders ålder, och ser böcker som självklara bland leksakerna.

Mina fyra barn lånade tjugo böcker på Ystads stadsbibliotek en gång i månaden under sin uppväxt. Min åsikt är att barn ska ha många för dem nya böcker att välja bland och bläddra i för att utveckla sin fantasi och stärka sitt ordförråd. Det är så härligt att låta barn låna alla de vill välja och det går dessutom snabbt att låta dem göra det en gång i månaden! Att jag som vuxen inte hinner läsa alla böckerna högt för dem gör inget. Läsning ska vara glädje!

Har du ett bästa/värsta läsminne?
Mitt barnbarn Tage, snart fyra år, i bokhandeln under påskveckan:
- Får jag låna så många jag vill?

Där har vi en riktig biblioteksbesökare!


Bland det första jag läste som liten var Sagolandet - En samling svenska och främmande folksagor och äfventyr från 1905, som stod hos min farmor. Sagorna hade namn som Talande fågeln, spelande trädet och rinnande vattenkällan eller Prins Hatt under jorden. Jag har skrivit på ålderdomlig svenska många gånger i mitt liv, klart inspirerad av de 36 sagorna nedtecknade före den stora stavningsreformen i Sverige år 1906. Den ålderdomliga stavningen gjorde de ofta skräckinjagande berättelserna extra spännande. Sagan om Blåskägg var tydligen för hemsk – den har jag dragit ett streck över i innehållsförteckningen.

 

Ett eget både värsta och bästa läsminne är Cancerkliniken av Solsjenitsyn, som jag fick som 14-åring i födelsepresent av min jämnåriga kusin. Boken såg skrämmande ut men visade sig vara fantastisk. Sedan läste jag under tonåren allt av Solsjenitsyn fram till Gulagarkipelagen del 3, då uppräkningarna av döda och försvunna människor blev för många för mig.

Vad har du för (favorit)bokmärke/hur organiserar du din bokhylla?
Jag har en särskild hylla för extra uppskattade böcker, varav en hel del är signerade av författaren.

Lenas barnbarn Vidar tipsar också:

Lena ringde upp Vidar på Facetime och frågade om han hade lust att tipsa om några böcker. Klart han hade, som en virvelvind sprang han i väg och hämtade sina favoritböcker. Han har alla Lisa Bjärbos böcker om olika dinosaurier och bland dem finns en självklar favorit,

Ivar träffar en stegosaurus.

Vidar Malmquist är 3 år och 8 månader och läser väldigt mycket. Han väljer gärna nya och okända böcker både när han besöker biblioteket och hemma i farmor Lenas bokhylla.

Några andra självklara tips är En rolig överraskning av Steve Smallman och boken Nicke Nyfiken i leksaksaffären samt Julia Donaldsons Snigeln och valen.

Boken som Lena och Vidar läser på fotot, Är jag din? av Alex Latimer, är en ny favorit.

Den hittade Vidar själv när vi var på biblioteket i Glemmingebro, häromdagen.

 

Kattbossen av Marta Altés är också en ny bok som vi har njutit mycket av, i synnerhet sidan där katten är supergullig! Vidars jämnårige kusin Tage skrattar högt åt den sidan. Så den fick jag köpa till vår egen bokhylla!

Lena och Vidar sitter i hammocken och läser

Språk

sv-se en-gb