Vanliga frågor om mitt bibliotekskonto och mina lån

Så här gör du för att logga in på ditt konto:

Med mobiltelefon eller surfplatta: Längst uppe till höger finns tre streck i orange, klicka på dem. I menyn som då dyker upp trycker du på "Logga in". Observera att du kan behöva skrolla ner lite för att hitta Logga in. Fyll i ditt personnummer eller lånekortsnummer och din PIN-kod i rutorna och klicka på OK. Nu är du inloggad.

På dator: Längst upp till höger på varje sida finns knappen "Logga in", klicka på den. Fyll i ditt personnummer eller lånekortsnummer och din PIN-kod i rutorna som då dyker upp. Klicka på OK. Nu är du inloggad.

 

Om du har glömt din PIN-kod kan du själv skaffa en ny.

Gör så här för att skaffa ny PIN-kod:

Använder du mobil eller surfplatta trycker du på de tre strecken uppe till höger och sedan på "Logga in". Använder du dator klickar du på "Logga in" längst uppe till höger på sidan.

I inloggningsrutan som dyker upp, under OK-knappen, står det "Har du glömt din PIN-kod?" Klicka på frågan. I nästa ruta fyller du i ditt personnummer eller lånekortsnummer och klickar på OK. Efter en liten stund får du ett mejl till den e-postadress vi har registrerat på ditt konto. 

I mejlet (avsändaren till mejlet är changeme@axiell.se) klickar du på knappen "Välj ny PIN-kod". Då leds du till en sida där du får skriva in din nya PIN-kod. Klicka på OK. Din PIN-kod har nu ändrats.

Du kan förstås också kontakta ditt bibliotek för att få hjälp med ny PIN-kod.

 

Du kan se dina pågående lån under Mina sidor. 

Gör så här för att se dina lån: Logga in på ditt konto. Klicka sedan på "Mina sidor". (På mobiler och surfplattor ligger Mina Sidor ovanför Logga in. På datorer finns Mina sidor bredvid Logga ut uppe till höger.) Under fliken Överblick ligger Mina lån överst. Klicka på pilen längst till höger så visas alla lån du har just nu och när de ska lämnas tillbaka.

Du kan låna om på Mina sidor. 

Gör så här för att låna om: Logga in på ditt konto. Klicka sedan på "Mina sidor".                                  

Under fliken Överblick ligger Mina lån överst. Klicka på pilen längst till höger så visas alla lån du har just nu och när de ska lämnas tillbaka.

Framför varje titel finns en liten ruta. Bocka i rutan framför den eller de titlar som du vill förlänga lånetiden på. Klicka på knappen "Låna om" för varje titel. Går det bra att låna om får du ett meddelade om det på skärmen samt ett nytt återlämningsdatum. Går titeln inte att låna om kommer det upp en röd text som meddelar detta.  

TIPS! Vill du låna om allt på kontot, bocka i rutan framför Lån överst på listan. Då blir alla titlarna markerade. Klicka sedan på "Låna om" ute till höger, bredvid knappen "Skriv ut". Då förlängs lånetiden på alla titlar som kan förlängas. Denna funktion finns bara om du använder dator, inte mobil enhet.

Kan du inte förlänga lånetiden beror det antingen på att titeln är reserverad, att lånetiden har gått ut, att du har lånat om titeln max antal gånger eller att du har för stor skuld på ditt bibliotekskonto. 

Fjärrlånade medier kan du inte själv låna om på Mina sidor. Kontakta ditt bibliotek om du vill förlänga lånetiden på ett fjärrlån. 

För att kunna se vad du har lånat tidigare måste du ha aktiverat Min lånehistorik på ditt konto. Har du inte gjort det kan du inte se dina tidigare lån.

För att aktivera din lånehistorik, gör så här: Logga in på ditt konto. Gå till Mina sidor och välj "Mina uppgifter". Under Användaruppgifter står det Lånekort och PIN-kod. Klicka på "Visa" ute till höger på den raden. Bocka i den lilla rutan efter texten "Spara min lånehistorik". Från och med nu sparas din lånehistorik.

OBS! Först när du har aktiverat lånehistoriken börjar dina lån sparas, så du kan inte se vad du lånade innan du aktiverade den.

För att se din lånehistorik, gör så här: Logga in på ditt konto. Klicka på "Mina sidor". Under fliken Överblick, finns rubriken Min lånehistorik (efter Mina lån). Klicka på pilen till höger så visas allt du har lånat sedan du aktiverade lånehistoriken. Listan kan sorteras på författare, bibliotek, återlämningsdatum, lånedatum och titel.

Bibliotekspersonalen kan inte se din lånehistorik.

Ja, du kan själv lägga in din nya e-postadress.

Gör så här för att ändra e-postadress: Logga in på ditt konto. Klicka sedan på "Mina sidor" och på "Mina uppgifter". Under rubriken Användaruppgifter står det Användarprofil för... Klicka på "Visa" längst ut till höger på samma rad. Nu visas de uppgifter om dig vi har registrerade. Under E-postadress finns två knappar, klicka på den med texten "Ändra". I rutan som kommer fram skriver du in din nya e-postadress. Klicka på "Spara". Din nya e-postadress är nu registrerad.

Du kan förstås också kontakta ditt bibliotek om du vill ändra din e-postadress.

Minneslistan är just vad den kallas - en minneslista. Det är en lista där du lägger titlar som du inte vill låna eller reservera just nu, men som du inte vill glömma bort.

Gör så här för att använda minneslistan: 

Logga in på ditt konto. Sök upp en titel du är intresserad av. Klicka på den gråa knappen "Lägg på minneslista". Nu ligger titeln i din minneslista.

För att se din minneslista, gå till "Mina sidor" och till "Mina listor och recensioner". Klicka på pilen till höger om Minneslista för att se vilka titlar du har lagt där. Härifrån kan du bland annat reservera, skriva ut, mejla och förstås ta bort titlarna. För att kunna göra detta väljer du titel genom att bocka i den lilla rutan framför varje titel.

Bibliotekspersonalen kan inte se din minneslista.

Vanliga frågor om bibliotekskort

Gör så här för att skaffa ett bibliotekskort:

Gå till sidan Skaffa lånekort. Fyll i formuläret med dina personuppgifter. De uppgifter som är markerade med en röd stjärna måste fyllas i. Klicka sedan på ”Skicka”. Nu är ditt bibliotekskonto skapat och det är giltigt i tre dagar. För att få ditt bibliotekskort måste du sedan besöka biblioteket och visa upp giltig legitimation.

OBS! Tänk på att fylla i ditt personnummer på rätt sätt, det vill säga 10 siffor med bindestreck emellan.

Du kan inte ansöka om ett bibliotekskort till ditt barn direkt här på sidan. Du måste fylla i en ansökningsblankett som ska skrivas under av dig som vårdnadshavare och lämnas in till biblioteket.

Ansökningsblankett för bibliotekskort till barn kan du skriva ut eller hämta på biblioteket. När ansökan lämnas in till biblioteket måste du som vårdnadshavare uppvisa giltig legitimation.

Ja, i bibliotekets utlåningsautomater kan du logga in med ditt personnummer och PIN-kod. Du kan även låna e-böcker och strömmande film från biblioteket på samma sätt.

Kontakta omgående ditt bibliotek som spärrar kortet. Du kan få ett nytt bibliotekskort utan kostnad.

Ditt bibliotekskort gäller på alla bibliotek i samarbetet Bibliotek Skåne Sydost.

Det betyder att du kan både lämna och låna på biblioteken i

  • Simrishamns kommun (Simrishamns bibliotek, Simrishamns biblioteksbuss)
  • Skurups kommun (Skurups bibliotek, filialerna i Abbekås, Rydsgård och Skivarp)
  • Tomelilla kommun (Tomelilla bibliotek, filialerna i Brösarp, Onslunda och Smedstorp)
  • Sjöbo kommun (Sjöbo bibliotek, filialerna i Blentarp, Lövestad och Vollsjö)
  • Ystad kommun (Ystad stadsbibliotek, bokbussen i Ystad, filialerna i Glemmingebro, Köpingebro, Löderup och Svarte). 

Vanliga frågor om böcker och bibliotekskatalogen

Gör så här för att se om en bok finns inne:

Sök upp boken i katalogen genom att skriva bokens titel i sökrutan. Skriv gärna författarens namn också för att få bättre träffar. Klicka på sök och klicka sedan på bokens titel. OBS! Det är viktigt att du tittar på ”rätt” bok. Det vill säga vill du ha en vanlig bok, ska du inte titta på till exempel talboken eller ljudboken. Titta vad det står efter ”Medietyp”; vill du ha en vanlig bok ska det stå "Bok".

Under rubriken "Var finns titeln" listas alla bibliotek som har boken i sitt bestånd. Vid de bibliotek som har boken inne på hyllan står det "Inne" bredvid en glad gubbe. De bibliotek vars bok är utlånad har texten ”Utlånad” och en inte så glad gubbe. ”Inte inne” betyder att boken är på väg till eller från biblioteket.

Hittar du inte boken du söker kan du ansöka om ett fjärrlån. Det betyder att biblioteket lånar in boken från ett annat bibliotek utanför Bibliotek Skåne Sydost. Ett fjärrlån kostar 10 kr. Är det en ny bok du söker, (yngre än tre år) är det bättre att göra ett inköpsförslag. Lämna ett inköpsförslag.

Gör så här för att ansöka om fjärrlån:

Logga in på ditt konto. Gå till Fjärrlån. Fyll i formuläret på sidan. Biblioteket får då din beställning och skickar ett reservationsmeddelande till dig när boken finns att hämta.

Du kan förstås även mejla eller ringa till biblioteket och beställa ett fjärrlån.

Fjärrlåneavgiften betalas när du hämtar boken.

Sök först efter boken i katalogen. Hittar du inte boken och den är yngre än tre år kan du föreslå ett inköp.

Gör så här för att lämna ett inköpsförslag:

Logga in på ditt konto. Gå till ”Inköpsförslag”. Fyll i formuläret och klicka på ”Skicka”. Biblioteket kommer att meddela dig vare sig boken köps in eller inte.

 

Svaret är ja. Observera att det inte gäller kommunernas skolbibliotek.

Vanliga frågor om reservationer

Så här gör du för att reservera en bok:

Logga in på ditt konto. Sök upp boken du vill reservera och klicka på titeln. OBS! Det är viktigt att du tittar på ”rätt” bok. Vill du ha en vanlig bok, se till att du inte har klickat på till exempel talboken eller ljudboken. Titta vad det står efter ”Medietyp”; vill du ha en vanlig bok ska det stå ”Bok”.

Klicka på den gråa knappen ”Reservera”. En grön text visas om att boken är reserverad till dig och du får veta vilken köplats du har. 

Gör så här för att se dina reservationer:

Logga in på ditt konto. Gå till Mina sidor och välj Mina reservationer. Klicka på pilen ute till höger för att se alla dina reservationer.

Gör så här för att se din plats i reservationskön:

Logga in på ditt konto. Gå till Mina sidor och välj Mina reservationer. Klicka på pilen ute till höger för att se alla dina reservationer. Vid varje titel står det vilken köplats du har.

OBS! Tänk på att Bibliotek Skåne Sydost har en gemensam reservationskö vilket betyder att det inte bara är exemplaret på ditt bibliotek du köar på utan på alla huvudbibliotekens exemplar.

Gör så här för att ändra ditt hämtställe:

Logga in på ditt konto. Gå till Mina sidor och till Mina uppgifter. Vid rubriken Förvalt hämtställe, klicka på ”Visa” ute till höger. I rullmenyn väljer du det bibliotek där du vill hämta dina reservationer. Klicka på ”Spara”. Klart!

Vanliga frågor om avgifter och skulder

Biblioteken i Skåne Sydost har i princip samma förseningsavgifter, till exempel två kr per dag för varje försenad bok och fem kronor per dag för varje försenad film. Det kan skilja sig åt på vissa ställen. Läs mer om bibliotekens förseningsavgifter.

Ja, det kan du se under Mina sidor.

Gör så här för att se dina skulder:

Logga in på ditt konto och klicka på Mina sidor. Under Överblick finns rubriken Avgifter (längst ner på sidan). Klicka på "Visa" ute till höger på samma rad. Där visas vilka typer av skulder du har och hur stor skulden är.

Nej, tyvärr, du måste ta dig till biblioteket för att betala dina skulder. Vissa bibliotek tar inte emot kontanter. Kontakta ditt bibliotek för mer information.

Sök

Språk