För dig som undrar över ditt barns läsning

Att lyssna, prata och läsa med barn är fantastiskt.

Vill du lära dig mer om barns språkutveckling och läsning? Då har du kommit till rätt sida. Här samlar vi intressant fakta och inspiration för dig som har eller jobbar med barn.

 

För dig med barn upp till 3 år:

Det är aldrig för tidigt att börja med språk. Ramsor, sjunga, läsa och leka med ord är ett bra sätt att få språket att växa. 

  • Bokstart. Bokstart är en nationell satsning på barns språkutveckling. Här hittar du fakta om språkutveckling, tips och inspiration. 

 

För dig med barn som börjat läsa själv:

Läsning kommer i olika steg. Det första steget är att koppla ihop ljud med olika symboler. Det kan vara en vägskylt och hur ditt namn ser ut. Symboler som kan leda till alfabetet. När barn börjar koppla ihop bokstäver med ljud finns det flera sätt att uppmuntra läsningen på biblioteket. 

  • Börja läsa. På biblioteket finns flera olika lästräningsböcker i olika nivåer. Det finns böcker med enbart versaler. Gemensamt är att de innehåller korta ord och meningar för att kunna bygga upp läsförståelsen. De har även kompletterande illustrationer som ett stöd till berättelsen. 

 

För dig med barn som har läsnedsättning:

  • Äpplehyllan. Äpplehyllan en en plats i biblioteket för dig som läser med ögon, öron och fingertoppar. Här hittar du böcker för och om barn med funktionsvariationer. 
  • Legimus. Legimus är ett bibliotek för dig med läsnedsättning som läser talböcker och punktskrift. Går du i skola kan du fråga din skolbibliotekarie och lärare om Legimus. Är du äldre kan du få en inloggning via ditt folkbibliotek.