E-biblioteket

Här hittar du strömmande film, e-böcker, e-ljudböcker och e-språkkurser som du kan lyssna/läsa/titta på mobilen, surfplattan, datorn. Här finns också information om våra databaser, där du kan söka artiklar eller fakta om något som intresserar dig.

Så funkar det med e-böcker och e-ljudböcker

Du kan låna e-böcker gratis på biblioteket. Det går att låna en e-bok per vecka.

Lånetiden är 28 dagar. Efter den tiden försvinner böckerna automatiskt från ditt lånekonto.

Det går inte att lämna tillbaka en e-bok.

Hur du gör för att läsa en e-bok beror på vilken typ av enhet du ska läsa den på. Vi rekommenderar appen Biblio.

Biblioteket erbjuder två typer av e-böcker:

 • e-textböcker som du läser på dator, platta eller telefon.
 • e-ljudböcker som du lyssnar på via dator, platta eller telefon.

Biblioteket kan inte köpa e-böcker på samma sätt som tryckta böcker, utan har ett abonnemang hos företaget Axiell Media. Via företaget väljer förlagen att erbjuda olika titlar för biblioteken att låna ut. Alla e-böcker som förlagen ger ut erbjuds inte i abonnemanget. Då är det heller inte möjligt för biblioteket att köpa in e-boken från något annat håll.

För varje e-bokslån debiteras biblioteket upp till 80 kronor. Detta till skillnad från tryckta böcker, som har ett inköpspris och därefter lånas ut gratis. Priserna bestäms av respektive förlag och är relaterade till bokens aktualitet. Bibliotekets budget för e-böcker är fördelad över årets månader. När månadens budget är förbrukad går det inte att låna e-böcker igen förrän vid närmaste månadsskifte.

Ibland fungerar inte e-böckerna så som vi vill. Det kan finnas olika orsaker till detta. Här är några ganska vanligt förekommande problem:

 • Bibliotekets kvot för e-böcker för månaden är nådd. Då stängs e-lånen och det går inte att låna igen förrän den 1:a dagen efter närmsta månadsskifte.
 • Du har redan lånat en e-bok eller e-ljudbok under de senaste 7 dagarna. Det går i så fall att låna först när det gått 7 dagar. Systemet känner av klockslag, så ibland kan det handla om minuter.
 • En e-bok som finns i bibliotekets webbkatalog (där du läser denna information) går inte att hitta i appen Biblio. Detta kan bero på att e-boken är i pdf-format som är det enklaste formatet som förlag kan ge ut e-böcker i. Biblio klarar inte pdf-formatet och därför syns inte boken i sortimentet där. Vill du låna boken måste du använda en annan e-boksläsare eller läsa boken via datorn med programmet Adobe Digital Editions. 
 • Det går inte att läsa bibliotekets e-böcker på Kindles läsplattor.

Det går att använda andra appar med stöd för epub/pdf med kopieringsskydd (Adobe DRM) för att läsa bibliotekets e-böcker. För att använda dessa appar måste du även ha ett Adobe ID. För att skapa ett Adobe ID behöver du vara över 13 år.

Gör så här:

 1. Hämta en app för att läsa e-böcker i App Store eller Google Play.
 2. Skapa ett Adobe ID.
 3. Öppna appen och verifiera den med ditt Adobe ID.
 4. Logga in på bibliotekets hemsida med lånekort/personnummer och pinkod. Vi rekommenderar att du använder standardwebbläsaren till din mobil eller surfplatta för detta steg.
 5. Sök fram en e-bok du vill låna och klicka på bokens titel.
 6. Klicka på Låna: Ladda ner (epub/pdf).

När e-boken är nedladdad kan du öppna den i appen du har valt att använda. Hur detta går till varierar något beroende på vilken enhet du använder.

 

Om du använder Android hamnar boken i Nedladdningar och heter .acsm. Klicka på nedladdningslänken för att öppna boken.

 

Om du använder iPad/iPhone med iOs 13 eller högre gör du så här: 

 1. Klicka på Hämta i rutan du får upp på skärmen.
 2. Klicka på nerladdningspilen längst upp till höger bredvid adressfältet, och välj URLLink.
 3. Klicka på symbolen Dela längst upp till höger.
 4. Välj Mer i raden med ikoner och välj app i listan som kommer upp.
   

Du hittar e-boken på Mina sidor under hela lånetiden. Där står hur lång lånetid du har kvar, och om det behövs kan du ladda ner boken på nytt.

Om du vill läsa e-böcker på dator behöver du installera programmet Adobe Digital Editions och verifiera programmet med ditt Adobe-ID. 

Klicka här för att hämta Adobe Digital Edition.

Skapa ett Adobe ID.

Om du har en läsplatta rekommenderar vi att du först laddar ner e-boken till en dator och sedan för över den till läsplattan. Du som har en läsplatta från Sony ska använda läsarprogrammet Sony Reader istället för Adobe Digital Editions.

 1. Logga in med lånekort/personnummer och pinkod. 
 2. Sök fram en e-bok du vill låna och klicka på bokens titel.
 3. Klicka på Låna: Ladda ner (epub/pdf).
 4. Öppna e-boken i Adobe Digital Editions.

Nu kan du välja att läsa boken direkt på datorn eller föra över den till en läsplatta.

Du hittar e-boken på sidan Mina sidor under hela lånetiden. Där står hur lång lånetid du har kvar, och om det behövs kan du ladda ner boken på nytt.

Språk