Sverker Meyer

Sverker Meyer

Vad betyder läsning för dig?

Läsning har flera olika syften för mig. Dels kan det handla om kunskapsinhämtning från facklitteratur, där jag i min yrkesroll som gymnasielärare hela tiden söker information och inspiration för att utveckla ämnesundervisningen och hålla mig uppdaterad inom didaktik och i mina ämnen.

På det privata planet så låter jag skönlitteraturen gripa tag i mig där jag tillåter mig att vandra in i fiktiva världar som jag lär känna på mitt sätt och med dess personer och händelser. Det är för mig avslappning och tid för återhämtning att sjunka in i en bra bok och för stunden släppa tid och rum.

Var läser du gärna?

Jag läser gärna ihopkrupen under en filt i en större fåtölj hemma, gärna med en god kopp kaffe vid min sida. Det är viktigt att det är en lugn och rofylld miljö, där jag kan känna avslappning.

När läser du?

Som yrkesverksam småbarnsförälder med politiskt engagemang så gäller det att hitta kvalitetstid för mig själv. Oftast blir det på helgerna, och när jag har semester.

Brukar du läsa högt för någon/läsa tillsammans med någon?

I familjen så har vi alltid värnat om att skapa förutsättningar för barnen att ha litteratur nära sig. Vi har alltid läst för barnen och tycker det är oerhört viktigt att på ett naturligt sätt få in böcker som en del i barnens liv.

Just nu läser vi ofta om Super-Charlie. Camilla Läckberg har skrivit nio böcker om Super-Charlie som är en bebis med superkrafter. Vår dotter älskar dessa böcker och vi tycker att det är positivt med Camilla Läckbergs engagemang för barncancerfonden, där delar av intäkterna från bokserien går till forskning om barncancer. Just nu tycker dottern särskilt mycket om den senaste boken ”Super-Charlie och Flamingokatastrofen”.

Har du ett bästa/värsta läsminne?

Mina bästa läsminnen har jag just från barndomen där jag har goda minnen av att som ung grabb tillsammans med mamma läste olika berättelser från bröderna Grimms värld som godnattsagor.

Hur organiserar du din bokhylla?

I familjens bibliotek så är det min hustru som organiserar med en tydlig struktur. Vi har båda stor passion för matkultur och konst, så bokhyllan har särskilda avdelningar för dessa områden. Ja, utöver dagens kända kulinariska stjärnor så återfinns på hyllan som givna mentorer inom gastronomin Kajsa Warg, Tore Wretman och Paul Bocuse.

I bokyllan finns självklart en avdelning för klassiska verk, med allt från Tolstoj till Hemingway. I den modernare avdelning av svenska nutidsförfattare så återfinns Sofie Sarenbrant, Lisa Marklund och Mons Kallentoft för att nämna några. Mitt stora intresse för historia tar även utrymme, både facklitterärt men där även Herman Lindqvist, Peter Englund och Dick Harrison har sina givna platser.

Vårt stora bokintresse gör att biblioteket i rask takt ständigt fylls på, med böcker av allehanda slag.  Den engelska litterära kritikerna Augustine Birell sade en gång ”Bibliotek skapas inte – de växer”, och det stämmer mycket väl in även för oss.

Sverker Meyer

Sök

Språk