Skräcktips!

Skräcktips!

Här kommer läskiga boktips som passar perfekt i höstrugget, för såväl gammal som ung.

Vuxenböcker

Staden – Camilla Sten

För sextio år sedan försvann hela befolkningen i gruvstaden Silvertjärn. Ingen vet vad som hände. Var det en olycka, ett massjälvmord eller något helt annat? Alice är en ung dokumentärfilmare som har koppling till Silvertjärn och vill ta reda på sanningen om vad som hände genom att göra en dokumentärfilm på plats, men så fort hon och hennes team anländer börjar de höra underliga ljud, se oförklarliga saker och drabbas av olyckor.

 

Färjan – Mats Strandberg

När 1200 passagerare åker på kryssning mellan Sverige och Finland finns det något ondskefullt med på resan. Mitt i natten är färjan plötsligt avskärmad från omvärlden. Ute på havet finns ingenstans att fly och det finns ingen möjlighet att kontakta fastlandet... Hur ska man veta vem man kan lita på?

 

På stort alvar – Johan Theorin

I denna novellsamling finns 15 olika skräck- och kriminalberättelser som utspelar sig på Öland. Vi får möta osaliga döda, kusliga hundar, mordiska svanar, döende arkeologer, vettskrämda turistguider, nakna ålfiskare och många andra minnesvärda figurer.

 

Järnvärld – Frida Windelhed

I en värld som liknar vår på alla sätt förutom att de döda dröjer sig kvar jobbar Zelda med att hantera de avtryck som stör den allmäna ordningen, ett mardrömsliknande yrke drypande av blod och giftiga kemikalier. De döda är en naturlig del av vardagen, kvarlämnade spökgestalter som vi har lärt oss att ignorera. Shanti är en nittonårig skräckfilmsfantast, redan uttråkad av livet. Shanti och Zelda hemsöks båda av det förflutna, och när Göteborg drabbas av brutala mord svetsas deras öden samman.

 

I pestens tid – Stephen King

Ett militärt experiment som ska framställa nya biologiska stridsmedel går snett och ett mycket aggressivt virus börjar sprida sig. Hela världen smittas av det dödliga viruset och bara några tusen människor överlever. Hälften av dem dras till en gammal kvinna, 108-åriga Abagail Fremantle. Hon tar hand om dem och tillsammans bygger de upp ett nytt samhälle i Boulder. Den andra hälften dras till "Den svarte mannen", Randall Flagg, som befinner sig i Las Vegas. Han står för det onda och tillsammans med några enskilda hos de goda laddar han för att förstöra de goda. Striden är oundviklig.

 

Hemsökelsen på Hill House – Shirley Jackson

I åttio år har Hill House överblickat den lilla hålan Hillsdale. Därifrån ser det ståtligt och välbyggt ut. Men det finns något ”osunt” med huset. Någonting rör sig i det, går längs med dess golv, någonting omänskligt, skändligt - ont. Dr John Montague, en vetenskapsman som vill finna bevis för det övernaturligas existens, hyr det beryktade huset. Av tolv assistenter han velat få med sig anländer bara två: Eleanor Vance, en ung, tillbakadragen kvinna som flyr vardagen med sin handikappade mor, och Theodora, en excentrisk New York-konstnär. Med dem är också husets arvinge, Luke Sanderson, och på plats möter de husets förvaltare, paret Dudley, som vägrar vistas nära Hill House nattetid. Snart blir det klart för alla varför. Den som starkast påverkas är Eleanor. Som om huset ville henne något särskilt.

 

Ungdomsböcker

Miss Peregrins hem för besynnerliga barn – Random Riggs

En ödslig ö. Ett övergivet barnhem. Och en samling märkliga fotografier. Sextonårige Jacob tror inte längre på de historier hans farfar brukade berätta för honom. Men omständigheterna kring farfaderns död tar Jacob till en avlägsen ö utanför Wales kust och till de fallfärdiga ruinerna av Miss Peregrines hem för underliga barn. Första delen i en spännande bokserie som är kryddad med de svartvita foton som farfadern hade.

 

Slutet – Mats Strandberg

Du är sjutton år gammal. Det är sommar och världen ser ut precis som vanligt. Men du vet vad som är på väg. Om en månad är vi alla borta. Vad vill du göra den sista tiden? Vem vill du vara med när allt tar slut? Hur känns det att veta exakt vilket klockslag du ska dö? Och vad spelar ett liv mer eller mindre för roll? Mats Strandbergs lysande ungdomsroman om två unga människor strax före den stundande apokalypsen.

 

Norra Latin – Sara Bergman Elfgren

Tamar och Clea börjar samtidigt på teaterprogrammet på den anrika gymnasieskolan Norra Latin i Stockholm. De kommer från väldigt olika bakgrunder. Tamar drömmer om att bli skådespelare men har ingen tidigare koppling till den världen och har lämnat allt för att flytta till Stockholm. Clea som är uppvuxen inom teater och film och har bott i Stockholm hela sitt liv. Mystiska saker börjar hända och frågan är vad som döljer sig i Norra Latins förflutna.

 

Mästaren – Magnus Nordin

Efter en galen biljakt har socialen placerat Alex hos Emmy på Gotland. Emmy verkar schysst men det är något som skaver. Vad gjorde en flicka på kyrkogården mitt i natten och varför hade hon en get i koppel. Och vad hände egentligen med Rasmus som bodde hos Emmy förra sommaren? Alex försöker förstå vad det egentligen är som sker i den lilla byn och snart är han indragen i en mörk kamp på liv och död.

 

Varelserna – Magnus Nordin

Gotland är drabbat av virus som dödar människor men skapar monster. Ön är full av dessa Varelser, de odöda som kommer om natten på jakt efter fler offer. Elias har lovat att ta hand om sin lillasyster Emma, men de befinner sig på en ö dit ingen hjälp kommer och där ingen finns.

 

Lena Ollmark – Mördaren i parken

Här i parken har flickorna dött. Jag hör steg bakom mig, när jag stannar upp så tystnar de. När jag börjar gå så hörs de igen. Mitt hjärta slår fortare. Jag är ensam, ingen skulle höra mig om jag skrek. Jag kramar hammaren i fickan. 5 skräcknoveller.

 

 

Barnböcker

Vargar på T-centralen - Martin Olczak

Den första boken i den nyaste serien om Jack Nilsson som är trollkunnig och bor ovanför en brödrostverkstad med sina föräldrar (som blivit av med förbannelsen som gjorde dem till varulvar i flera år), sin nya lillasyster och sin moster. Han försöker leva ett normalt liv och har äntligen fått kompisar i sitt innebandylag och de ska spela i Tanto-cupen. Men på morgonen för cupen börjar hans ena pekfinger att bli osynligt och försvinna. Istället för att åka på cup måste han då ge sig av till Birka med familjen för att försöka lösa gåtan.

 

Zombie City – Benni Bödker

Zombie City är en ruggigt spännande och lättläst skräckserie om Krilles kamp för att överleva i en hotfull postapokalyptisk värld där de döda lurar överallt.

 

En perfekt selfie - Helena Dahlgren

Noras nya telefon tar fantastiska selfies. När hon lägger ut dem på Instagram får hon massor av likes och för första gången känner hon sig nöjd med sig själv. Men plötsligt dyker det upp selfies på hennes konto som hon inte har något minne av att hon tagit. Kan bilderna ha något med kontot selfielove att göra. I sina mardrömmar hör Nora en röst som trycker ner henne, säger att hon inte duger, att hon inte är någon.

 

Labyrinten – Petrus Dahlin

Vet ni att det finns en död vaktmästare som spökar i källaren? frågar Amina. Kan det vara sant? Diego och Jana tror inte på henne. När fritidspersonalen tittar åt ett annat håll smyger de ner i skolans källare för att se efter. Men det är inte alla som kommer tillbaka därifrån för i källaren finns verkligen något hemskt..

 

Kistan på vinden – Dan Larsson

Vad är det för kusligt som pågår uppe på vinden i det gamla huset, som William och hans föräldrar nyligen har flyttat in i? Bor det en vampyr i den svarta kistan som står där uppe? Till slut bestämmer sig William för att försöka utforska mysteriet.

 

Flickan utan ansikte – Ingelin Angerborn

Signe och Fanny sitter barnvakt åt Fannys kusin Ines. Hon är världens gulligaste unge, med stora ögon, lockigt hår och en låtsaskompis med svarta skor. Men framåt kvällen, när mörkret faller och det börjar hända märkliga saker i det gamla huset, kan Fanny och Signe inte låta bli att undra. Är hon verkligen bara på låtsas? Flickan med de svarta skorna. Flickan som aldrig sover. Flickan utan ansikte.

 

Själar i skymningen och andra spökhistorier – Dan Höjer

Spökhistorier för lite yngre barn. Bl.a. om Elsa som bor granne med en kyrkogård. Hennes kompisar vågar inte sova över hos henne, men Elsa är aldrig rädd. Men så en kväll får hon besök av någon hon känner. Någon som varit död länge och som har en ovanlig önskan..

 

Sök

Språk