Maryam

Vem är du/ni?

Jag är en 18 årig tjej som studerade Teknikprogrammet på Ystad Gymnasium. Jag kommer från Syrien och har varit i Sverige i ca 5 år. Nu bor jag i Skurup med min lilla familj och trivs jättebra där.

Vad betyder läsning för dig?

Läsnings betydelse för mig är enormt stor faktiskt. Men det var inte lika viktigt för ca 5 år sedan. Då hatade jag läsningen och allt som handlade om böckerna utan någon logisk anledning. Plötslig började jag fundera över att prova läsa en bok och det gjorde jag faktiskt. En vackrare känsla kan man inte ha när min bli klar med sin första bok och har lusten för första gången att läsa mer och mer. Därmed har läsningen förmågan att få mig att gråta och samtidigt skratta under samma lässtund.

Därifrån började min läsresa. Jag läser för att jag gillar att ta del av andras erfarenheter, se livet från ett annat perspektiv samt att höja kunskaperna inom olika områden och mycket annat. Ibland flyr jag från verkligheten genom läsning, och börjar leva i den boken som jag läser. Dessutom ser jag de karaktärerna i boken som kompisar för mig, och de har absolut hjälpt mig under hela mitt liv. Läsningen skapar en känsla som ta mig till helt annan plats. Läsningen har hur mycket fördelar som helst för min del, och kan se det som fri av nackdelar ifall man har valt en rätt bok.   

Var läser du gärna?

Eftersom jag gillar att koncentrera mig med alla mina sinnen under min läsning, då tycker jag om att läsa i lugn och rofylld miljö. Jag läser medan jag är på tåget till skolan ibland och du kan alltid hitta en bok i min handväska faktiskt. Om jag känner att jag inte kan fokusera helt på boken, då bruka jag lyssna på en klassisk pianomusik för att hålla fokus och utnyttja av min läsning.

När läser du?

Jag bruka läsa under min fritid, när jag är på väg någonstans, under mina långa raster på skolan. Därmed finns det perioder där jag vill läsa hur mycket som helst utan stopp, men det kommer också de perioder som jag ta en paus av läsningen helt och hållet. Detta kan bero på mina studier, mitt humör osv.

Brukar du läsa högt för någon/läsa tillsammans med någon?

Nej, jag kan tappa fokus lätt om jag läsa med någon annan eller även om läser högt. Men istället kan jag börja läsa en samma bok med en kompis och sedan diskutera boken tillsammans när vi både bli klara.

Vad har du för (favorit)bokmärke/hur organiserar du din bokhylla?

Om du öppnar vilken som helst av mina böcker, kommer du hitta åtminstone en torkad blomma. Detta beror på att torkade blommor är mitt typiska favoritbokmärke faktiskt. Angående min bokhylla, så brukar jag ordna efter de lästa och olästa böcker, där har jag till exempel alla mina lästa böcker till höger, medan de som är olästa till vänster. Detta underlättar för mig att hitta en viss bok. Jag bruka också skriva en start- och slutdatum på baksidan till varje bok för att se i slutet hur lång tid det tog att läsa klart boken, men också för att ordna de lästa böckerna enligt datumen.  

Något mer du vill berätta?

Om du aldrig har läst en bok, börja nu!! Hitta din väg och upptäcka din favoritgenre av böckerna och starta din resa med läsning direkt!

Maryam
 

Sök

Språk