Datorer och wifi

Datorer och wifi

Biblioteken erbjuder publika datorer för dig som behöver söka information eller skriva ut, kopiera eller skanna dokument. Wifi finns också för dig som har en egen enhet.

Datorer

Simrishamns bibliotek

På Simrishamns bibliotek finns det surfdatorer, som du är välkommen att använda kostnadsfritt. Datorerna bokas per halvtimme. Två datorer ska användas i max 15 minuter för kortare ärenden. En dator är avsedd för släktforskning och bokas i förväg. På barnavdelningen finns en surfdator och en katalogdator  som inte behöver bokas. Ute i biblioteket har vi två sökdatorer, låsta till katalogsökningar. Utskrifter i A4-format kostar 2 kr för svartvitt, och 4 kr för färgutskifter. För A3-format är det 4 kr för svartvitt och 8 kr för färg som gäller. 

OBS! Nu i coronatider uppmanas du att använda datorerna på Simrishamns bibliotek i max 15 minuter. De går för närvarande inte att boka.

Sjöbo bibliotek

På biblioteken i Sjöbo kommun loggar du in på datorer med hjälp av ditt lånekort och PIN-kod. På dessa datorer har du tillgång till internet och officepaketet. Vissa av dem har även släktforskningsprogram.  
 

Skurups bibliotek

På Skurups bibliotek finns det 2 publika datorer. Du får boka en halvtimme åt gången. Finns det sedan möjlighet kan du förlänga din tid. 

Det finns även en studiedator och en släktforskardator som kan bokas upp till 3 timmar. Om du behöver så kan du skriva ut från våra datorer. 

Tomelilla bibliotek

På Tomelilla bibliotek finns det 4 publika datorer för vuxna. Dessa används för surfning, mail, studier m.m. i 30 minuter. Vi har Officepaketet på datorerna. Är det ingen kö till datorerna går det självklart bra att sitta längre än så.

Vi har även en släktforskningsdator där följande program finns; Arkiv Digital, SVAR och Sveriges dödbok. Datorerna kan förbokas i biblioteks- eller konsthallsdisken eller per telefon 0417-181 90.

Utöver de 2 datorerna finns det ytterligare 3 sökdatorer där du har tillgång till bibliotekets katalog.

På barnavdelningen finns två datorer med spel för barn. Dessa datorer behöver inte bokas.

Det finns även publika datorer på filialerna i Brösarp, Onslunda och Smedstorp som har tillgång till internet och Officepaketet.

Ystads bibliotek

På Ystads Stadsbibliotek finns det 13 publika datorer. 

6 av dessa kan man använda 2 x 60 minuter för surfning, mail, studier m.m. 

I talbok/släktforskarrummet finns 2 datorer med program och länkar för släktforskare. Dessa bokas på plats eller förbokas 2 x 60 minuter. Här ser du vilka program som finns på datorerna för släktforskare.

4 datorer används endast till sökningar i bibliotekets katalog, artikeldatabaser och andra bibliotekskataloger. 1 dator används till bibliotekets databaser. Dessa behöver inte bokas.

Boka dator här via Netloan.

Det finns även publika datorer på filialerna i Glemmingebro, Köpingebro, Löderup och Svarte, dessa behöver inte förbokas.

 

Wifi 

Simrishamns bibliotek

Simrishamns bibliotek har helt fritt trådlöst nätverk som varken kräver användarnamn eller lösenord. Nätverket heter "Simrishamn_guest". Vid inloggning på nätverket får du ta del av de regler som gäller för användandet av kommunens publika trådlösa nät. 

Sjöbo bibliotek

På biblioteken i Sjöbo kommun kan du koppla upp dig trådlöst mot internet. Använd nätverket "Sjobo Kommun Guest".

Skurups bibliotek

Nätverket heter "SKU-Guest". Du skapar själv dina inloggningsuppgifter genom att öppna en webbläsare, klicka på "Registrera dig här" längst ner på sidan och sedan fylla i sina uppgifter (namn och mailadress). Varje användare ansvarar för att skydda sin egen dator.

Tomelillas bibliotek

Nätverket heter "Tomelilla-wifi". Eftersom nätet är öppet och fritt rekommenderar vi att du har ett fullgott virusskydd och har aktiverat intern brandvägg. Tomelilla bibliotek tar inte ansvar för intrång på din dator/enhet och eventuella skador. Wifi finns också på våra filialer i Brösarp, Onslunda och Smedstorp. 

Ystads stadsbibliotek

Nätverket heter "Ystadguest". Man skapar själv sina inloggningsuppgifter genom att öppna en webbläsare, klicka på "Create account"längst ner på sidan och sedan fylla i sina uppgifter (namn och mailadress).

Eftersom nätet är öppet och fritt rekommenderar vi att du har ett fullgott virusskydd och har aktiverat intern brandvägg. Nätet är okrypterat så du uppmanas att använda krypterade protokoll vid överföring av känslig data. Stadsbiblioteket tar inte ansvar för intrång på din dator/enhet och eventuella skador.  

Det går även att skriva ut via Princh från egen dator, surfplatta eller mobil. Skrivar-id: 101860

Sök

Språk